Bardzo często zdarza się, że po świętach zostaje nam sporo jedzenia, które żal wyrzucać. Na szczęście jest szereg potraw, które spokojnie można przechowywać jeszcze przez długi czas.
Poniżej kilka wskazówek, w jaki sposób je przechowywać. Zapraszamy do lektury!
Jak przechowywać świąteczne potrawy? – wskazówki
Dla przykładu bigos i jemu podobne potrawy możemy zawekować, ryby, np. śledzia, dokładnie umyć, zamarynować w soli i przechowywać w lodówce, zaś ciasta, po pokrojeniu na kawałki i zafoliowaniu, zamrozić.
Można też – jeżeli wiemy, że cała potrawa nie zostanie od razu zjedzona – zamrozić ją od razu po przygotowaniu i wyjmować niezbędne porcje tuż przed podaniem. Pozwala to m.in. rozplanować sobie pieczenie czy gotowanie np. na cały tydzień i uniknąć przedświątecznej gorączki w kuchni.