Jak przechowywać świąteczne potrawy?

Bardzo często zdarza się, że po świętach zostaje nam sporo jedzenia, które żal wyrzucać. Na szczęście jest szereg potraw, które spokojnie można przechowywać jeszcze przez długi czas.

Poniżej kilka wskazówek, w jaki sposób je przechowywać. Zapraszamy do lektury!

Jak przechowywać świąteczne potrawy? – wskazówki

Dla przykładu bigos i jemu podobne potrawy możemy zawekować, ryby, np. śledzia, dokładnie umyć, zamarynować w soli i przechowywać w lodówce, zaś ciasta, po pokrojeniu na kawałki i zafoliowaniu, zamrozić.

Można też – jeżeli wiemy, że cała potrawa nie zostanie od razu zjedzona – zamrozić ją od razu po przygotowaniu i wyjmować niezbędne porcje tuż przed podaniem. Pozwala to m.in. rozplanować sobie pieczenie czy gotowanie np. na cały tydzień i uniknąć przedświątecznej gorączki w kuchni.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.