Kotlet schabowy nie musi być zawsze podawany w ten sam sposób. Można go przyrządzić całkiem inaczej. Od dawna jest potrawą znaną i lubianą niemal w całej Polsce – jego historia sięga XIX! Zazwyczaj podaje się go tradycyjnie – ziemniakami i surówka, panierując w jajku i bułce tartej. Istnieje kilka pomysłów na „ożywienie” zwykłych kotletów schabowych. oto niektóre z nich.
Składniki:
- 500 gram schabu,
- 300 gram pieczarek,
- 4 plastry sera żółtego,
- cebula,
- pomidor,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 6 łyżek bułki tartej,
- 3 łyżki masła,
- łyżeczka oregano,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Pieczarki umyj i oczyść. Pokrój w plastry. Cebulę pokrój w kostkę. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę.
Na maśle podduś pieczarki z cebulą i dopraw solą i pieprzem oraz oregano. Dodaj pomidora i chwilę całość duś.
Mięso podziel na cztery porcje, rozbij, oprósz solą i pieprzem, opanieruj w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż na złoty kolor.
Kotlety ułóż w brytfannie, na każdym z nich połóż łyżkę pieczarek, plaster serca żółtego i zapiecz w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe,
- jajko, mąka, starty żółty ser według uznania,
- sól i pieprz,
- 200 gram ciemnych winogron,
- 3 łyżki żurawiny,
- cukier.
Przygotowanie:
Przyrządź sos: owoce umyj i usuń pestki. Pokrój i uduś z cukrem i żurawiną. Jeśli to konieczne, podlej trochę wodą, oprósz solą i pieprzem.
Kotlety obtocz w mące i jajku. Usmaż na oleju, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Kotlety posmaruj sosem owocowym i posyp startym, żółtym serem. Zapiekaj, aż rozpuści się ser.
Składniki:
- 7 kotletów schabowych,
- musztarda,
- liście bazylii,
- suszone oregano, majeranek,
- sól i pieprz do smaku,
- olej,
- 7 ząbków czosnku,
- 2 duże jajka,
- szklanka mąki,
- szklanka mleka.
Przygotowanie:
Zrób ciast. Zmiksuj jajka, dolej mleka, aby ciasto miało konsystencję śmietany.
Rozbij kotlety, oprósz solą i pieprzem. Bazylię posiekaj, a czosnek pokrój w plastry.
Kotlety posmaruj musztardą z jednej strony. Na połowie ułóż plastry czosnku.
Posyp czosnek bazylią i ziołami. Kotlety złóż i oklep brzegi tłuczkiem, aby się złączyły. Zamocz w cieście i usmaż.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe,
- 4 łyżki ciemnego i jasnego sezamu,
- 5-6 łyżek bułki tartej,
- jajko, 2 łyżki mleka,
- 3 łyżki mąki,
- kolorowy pieprz, sól,
- cukier,
- 2 szczypty chilli,
- olej do smażenia,
- 2 ogórki,
- 2 limetki,
- ziemniaki z wody jako dodatek
Przygotowanie:
Ogórki umyj, obierz i pokrój w plastry. Wymieszaj z solą i odstaw na 20 minut i odlej sok. Wymieszaj ogórki z potartą skórką z limetki. Dopraw pieprzem, solą i w razie potrzeby także cukrem.
Mięso rozbij na kotlety, panieruj w mące, jajku i posyp chilli oraz solą.
Na koniec opanieruj w sezamie połączonym z bułką tartą.
Smaż na złoty kolor. Podawaj z ogórkami i ziemniakami.