Barszcz z uszkami to potrawa, bez której chyba nikt nie potrafi sobie wyobrazić kolacji wigilijnej – koniecznie musi znaleźć się tego wieczoru na stole. Od wieków był bardzo popularną zupą W Europie Wschodniej i Centralnej. W XVI w zaliczono go do tradycyjnych potraw wigilijnych. Do dnia dzisiejszego jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu.
Poniżej przepis, który powinien ułatwić jego zrobienie nawet początkującej pani domu.
- 3/4 kg buraków,
- 2 suszone grzyby,
- 1 cebula,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- łyżka masła,
- na farsz:
- 3 dag suszonych grzybów,
- 30 dag kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- olej
- na ciasto:
- 15 dag mąki,
- 1 jajko.
Na początek myjemy grzyby, moczymy i gotujemy. Buraki obieramy, kroimy, wrzucamy do zimnej wody, dodajemy posiekaną cebule, przyprawy, gotujemy, przecedzamy, dodajemy wywar z grzybów, ponownie gotujemy, przyprawiamy i dodajemy łyżkę masła.
Grzyby do farszu także myjemy, moczymy i gotujemy. Kapustę obgotowujemy 5 minut, mielimy razem z grzybami, łączymy z posiekaną i podsmażoną cebulą, a następnie całość smażymy na oleju ok. 10 minut.
Ciasto do uszek przygotowujemy, łącząc mąkę, jajka i wodę. Następnie rozwałkowujemy je, wycinamy z niego kwadraciki, na każdym kładziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie.
Smacznego!