Jak przyrządzać i jeść kapary?

Wśród kolorowych, intrygujących swą zawartością puszek i słoików z obcojęzycznymi etykietami, jakich pełno dziś w sklepach i na straganach, można również spotkać kapary (po francusku capres, po włosku cappero, po niemiecku Kapern, Kapernstrauch, po angielsku caper, caperbuds).

Te niewielkie kuleczki o nieregularnych kształtach i apetycznej oliwkowo-zielonej barwie są bardzo popularne i często używane zwłaszcza w kuchni francuskiej i włoskiej.

Czym są kapary? 

Kapary – to pączki kwiatowe krzewu rosnącego na obszarach przylegających do Morza Śródziemnego. Najwyżej cenione są pączki bardzo małe, o średnicy nie przekraczającej 7 mm. Marynowane lub solone stanowią doskonały pikantny dodatek do rozmaitych potraw – sałatek, przystawek z jaj i serów, dań mięsnych, past typu „awanturka”, a przede wszystkim – do sosów, zarówno zimnych, jak i gorących. Kapary dodaje się do sosów majonezowych łączonych np. z tartym serem, drobno pokrojonymi filecikami anchois, jajami ugotowanymi na twardo i posiekanymi, zieleniną, pomidorami, ogórkami kiszonymi.

Do pieczeni z wieprzowiny, wołowiny, cielęciny czy pieczonego drobiu przygotowuje się gorący sos kaparowy zgodnie z poniższym przepisem:

2 łyżki masła i 2 łyżki mąki zasmażyć w rondelku (nie rumieniąc), rozprowadzić z wywarem z mięsa lub drobiu (ok. 2 szklanki) i mieszając zagotować, po czym wsypać 3-4 dag kaparów i gotować kilka minut na małym ogniu, dodając pod koniec gotowania 2 łyżki śmietany. Następnie dodać surowe żółtko i sól, cukier, pieprz oraz sok z cytryny do smaku.

Polska alternatywa dla kaparów

Jeżeli nie mamy akurat pod ręką kaparów, możemy sięgnąć pod koniec lata i wczesną jesienią po nasiona nasturcji (niedojrzałe jeszcze i niewyrośnięte) tzw. polskie kapary.

Robi się je na różne sposoby. Można na przykład zalać owoce nasturcji wrzącą wodą, raz zagotować i odsączyć. Zagotować 4-proc. ocet, dodając do smaku parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kolendry, szczyptę estragonu, listek laurowy, goździk, kilka małych cebulek, trochę soli i cukru, a na koniec – kawałek skórki cytrynowej. Ostudzić, odcedzić, wrzucić owoce nasturcji, podgrzać do wrzenia, nie gotując.

Przestudzoną marynatę przełożyć do jak najmniejszych słoików, starannie zamknąć i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Inny sposób zaleca, by najpierw nasiona posolić i odstawić na 24 godziny, od czasu do czasu mieszając, następnie w ściereczce osuszyć je z wilgoci, przełożyć do słoiczków, zalać rozcieńczonym octem; po dwóch tygodniach zlać płyn ze słoików i ponownie zalać nasiona świeżą marynatą.

kapary

Tagi:

  • Z czym jesc kapary
  • jak jeść kapary
  • kapary jak jesc

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.