Jak przyrządzać i jeść kapary?

Wśród kolorowych, intrygujących swą zawartością puszek i słoików z obcojęzycznymi etykietami, jakich pełno dziś w sklepach i na straganach, można również spotkać kapary (po francusku capres, po włosku cappero, po niemiecku Kapern, Kapernstrauch, po angielsku caper, caperbuds).

Te niewielkie kuleczki o nieregularnych kształtach i apetycznej oliwkowo-zielonej barwie są bardzo popularne i często używane zwłaszcza w kuchni francuskiej i włoskiej.

Czym są kapary? 

Kapary – to pączki kwiatowe krzewu rosnącego na obszarach przylegających do Morza Śródziemnego. Najwyżej cenione są pączki bardzo małe, o średnicy nie przekraczającej 7 mm. Marynowane lub solone stanowią doskonały pikantny dodatek do rozmaitych potraw – sałatek, przystawek z jaj i serów, dań mięsnych, past typu „awanturka”, a przede wszystkim – do sosów, zarówno zimnych, jak i gorących. Kapary dodaje się do sosów majonezowych łączonych np. z tartym serem, drobno pokrojonymi filecikami anchois, jajami ugotowanymi na twardo i posiekanymi, zieleniną, pomidorami, ogórkami kiszonymi.

Do pieczeni z wieprzowiny, wołowiny, cielęciny czy pieczonego drobiu przygotowuje się gorący sos kaparowy zgodnie z poniższym przepisem:

2 łyżki masła i 2 łyżki mąki zasmażyć w rondelku (nie rumieniąc), rozprowadzić z wywarem z mięsa lub drobiu (ok. 2 szklanki) i mieszając zagotować, po czym wsypać 3-4 dag kaparów i gotować kilka minut na małym ogniu, dodając pod koniec gotowania 2 łyżki śmietany. Następnie dodać surowe żółtko i sól, cukier, pieprz oraz sok z cytryny do smaku.

Polska alternatywa dla kaparów

Jeżeli nie mamy akurat pod ręką kaparów, możemy sięgnąć pod koniec lata i wczesną jesienią po nasiona nasturcji (niedojrzałe jeszcze i niewyrośnięte) tzw. polskie kapary.

Robi się je na różne sposoby. Można na przykład zalać owoce nasturcji wrzącą wodą, raz zagotować i odsączyć. Zagotować 4-proc. ocet, dodając do smaku parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kolendry, szczyptę estragonu, listek laurowy, goździk, kilka małych cebulek, trochę soli i cukru, a na koniec – kawałek skórki cytrynowej. Ostudzić, odcedzić, wrzucić owoce nasturcji, podgrzać do wrzenia, nie gotując.

Przestudzoną marynatę przełożyć do jak najmniejszych słoików, starannie zamknąć i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Inny sposób zaleca, by najpierw nasiona posolić i odstawić na 24 godziny, od czasu do czasu mieszając, następnie w ściereczce osuszyć je z wilgoci, przełożyć do słoiczków, zalać rozcieńczonym octem; po dwóch tygodniach zlać płyn ze słoików i ponownie zalać nasiona świeżą marynatą.

kapary

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Tagi:

  • Z czym jesc kapary
  • jak jeść kapary
  • kapary jak jesc
  • kapary jak jeść

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
15 zaskakujących sposobów wykorzystania wody utlenionej
8 produktów, które masz w domu, ale nigdy nie sądziłaś, że doskonale nadają się do czyszczenia różnych przedmiotów
O materac, na którym śpisz też trzeba dbać. Oto proste sposoby, jak sobie z tym poradzić
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
Tych rzeczy nie powinno się przechowywać w lodówce, lepiej znaleźć im inne miejsce w domu
Schudnij o dwa rozmiary dzięki owsiance z nasionami chia!
7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
Sprawdzone sposoby na odświeżenie i wyczyszczenie srebrnej biżuterii
Sprawdzone sposoby na usunięcie tłustej plamy. Z tymi trikami już nie będziesz mieć z nimi kłopotów
Wstydzisz się odbarwionych skarpetek? Tym sposobem sprawisz, żeby były białe
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Dzięki tej japońskiej technice możesz stracić kilka kilogramów niemal natychmiast
Jak pozbyć się tłuszczu z poszczególnych części ciała?
Jak ćwiczyć w kuchni?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Wyeliminuj żylaki z tymi naturalnymi naparami
Jak zrobić chusteczki toaletowe?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
7 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o pluskwach, by się ich uchronić
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Jedz miód, cynamon oraz imbir codziennie i zobacz, co się stanie!