Jak blanszować?

Dietetycy uznają blanszowanie za najlepszy sposób przyrządzania potraw, stanowiący alternatywę gotowania.  W taki sposób możemy przygotowywać nie tylko owoce i warzywa, ale również mięso oraz ryby.

Niestety, obecnie nie jest to popularna metoda wśród gospodyń domowych. Najczęściej blanszuje się pomidory oraz paprykę, jednakże tylko po to, aby zdjąć z nich skórkę.

 

Zasady blanszowania

Blanszowanie polega na krótkotrwałym zanurzeniu danego produktu we wrzącej wodzie. Inne metody blanszowania to np. kąpiel produktów w parze wodnej.

Do takiej obróbki termicznej można wodę posolić lub posłodzić, można również dodać odrobinę oleju. To wszystko zależy od tego co zamierzacie blanszować.

Nie można zapominać o tym, że produkt należy ponownie zanurzyć w wodzie, z taką tyko różnicą, że musi być ona zimna. Zimna wodę można z powodzeniem zastąpić kostkami lodu. Dzięki temu produkt nie traci witamin i wartości odżywczych.

Normalną rzeczą jest, jeżeli po blanszowaniu, kiedy poddacie produkt dalszej obróbce porcja znacznie się zmniejszy. Dzieje się tak, ponieważ w wyniku wysokiej temperatury tlen znajdujący się między włóknami mięsa po prostu zostaje usunięty. Dodatkową zaletą tak przygotowywanej żywności jest to, że zachowuje ona świeżość przed czas nieco dłuższy, aniżeli potrawy gotowane czy duszone. Ponadto plusem tak przyrządzanych potraw jest to, że oprócz swych oczywistych walorów, jakimi jest bogactwo witamin oraz wartości odżywczych,  wyglądają one świeżo i zdrowo.

blanszowanie

Co przemawia za blanszowaniem?

Za blanszowaniem przemawia kilka zasadniczych faktów. Mianowicie dzięki blanszowaniu:

  • posiłki zachowują witaminy i związki mineralne,
  • warzywa i owoce zachowują swój świeży kolor,
  • zwiększają walory smakowe potrawy,
  • zostają usunięte wszelkie zarazki i bakterie,
  • posiłki stają się lekkostrawne.

Jak długo blanszować?

  • bób – 1 min. i 30 sek.
  • brokuły – 2 minuty
  • brukselka – 3 minuty
  • szpinak – 1 minuta
  • cukinie – 2 minuty
  • fasolka szparagowa – 3 minuty
  • groszek zielony – 1 minuta
  • grzyby – 45 sekund w zakwaszonym cytryną wrzątku
  • kalafior – 3 minuty  w zakwaszonym wrzątku
  • kukurydza w kolbach – 8 minut
  • marchewka (młoda w całości) – 3 minuty
  • papryka (połówki) – 3 minuty, kostka – 2 minuty
  • szparagi – 3 minuty
  • szpinak – 30 sekund
  • włoszczyzna – 3 minuty

Jak blanszować? – porady video

Zasady blanszowania warzyw przedstawia poniższy film.

Tagi:

  • blanszowanie papryki
  • zblanszowac

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.