Kategoria: Zioła i przyprawy
Aby wydobyć z roślin to, co ma najcenniejsze, można przygotować napar z ziół. To najszybszy sposób. Jeśli mamy nieco więcej wolnego czasu, wtedy możemy pokusić się o nieco bardziej …
Wśród kolorowych, intrygujących swą zawartością puszek i słoików z obcojęzycznymi etykietami, jakich pełno dziś w sklepach i na straganach, można również spotkać kapary (po francusku capres, po włosku cappero, …
Grzyby dodają aromatu i smaku zupom oraz wielu innym potrawom. Można je dodawać świeże, suszone albo jako przyprawy ekstrakty lub pudry sporządzone ze wszystkich odmian grzybów jadalnych. Dzisiaj radzimy, …
Zioła i mieszanki ziołowe stosowane są dzisiaj bardzo powszechne do niemal wszystkich potraw. Dodają smaku, aromatu, sprawiają, że przygotowywane przez nas dania stają się zdrowsze, warto więc wiedzieć, jak …
Od dawien dawna zioła były wykorzystywane do ulepszania smaku i zapachu przyrządzanych potraw. Używano ich również do przedłużania trwałości i świeżości dań. Doskonale ludzie zdawali sobie sprawę, jak dobroczynna …
Przyprawy nie tylko zmieniają, poprawiają smak przyrządzanych przez nas potraw, ale mogą także zmienić ich wartość zdrowotną, wspomóc trawienie czy pobudzić apetyt. Poniżej kilka popularnych dodatków, które warto mieć …
Trudno wyobrazić sobie kuchnię prawdziwej pani domu bez przypraw. Jak je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały świeżość, aromat i swoje właściwości? Podpowiadamy poniżej! Wskazówki, jak przechowywać przyprawy Z uwagi na …
Z przyprawami, tak jak ze sola nie należy przesadzać. Zbyt dużo przyprawy lub wymieszanie kilku naraz w danej potrawie może zakłócić smak dania, dlatego zaleca się aby korzystając z …
W ostatnich latach zioła wracają do łask – ponownie zaczynamy doceniać ich właściwości lecznicze, zastępujemy nimi – jeżeli to tylko możliwe – syntezowane w warunkach laboratoryjnych, sztuczne farmaceutyki. Ziołolecznictwo …
Wartości lecznicze ziół zależą w dużym stopniu od sposobu ich suszenia. Suszyć powinno się jak najkrócej i jak najszybciej po zbiorze, w warunkach naturalnych (powietrze, słońce) lub w suszarniach …