Jak suszyć miętę?

Wartości lecznicze ziół zależą w dużym stopniu od sposobu ich suszenia. Suszyć powinno się jak najkrócej i jak najszybciej po zbiorze, w warunkach naturalnych (powietrze, słońce) lub w suszarniach ogrzewanych sztucznie.

W warunkach domowych zioła suszyć można na płytkach kuchennych, na kaloryferach lub w piecykach.

W zasadzie ziół nie można suszyć na słońcu, gdyż zmieniają barwę i tracą wartości lecznicze – dotyczy to przede wszystkim ziela, liści i kwiatów.

Pomieszczenia, w których się suszy zioła, powinny być przewiewne, gdyż powietrze szybko wchłania wilgoć i tym samym przyśpiesza ich suszenie.

Wysuszony surowiec trzeba jak najszybciej zapakować zachowując przy tym zasadę by zioła aromatyczne, zawierające olejki lotne jak np. mięta, przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach  lub metalowych pudełkach. Zioła muszą być naprawdę dobrze wysuszone by nie pleśniały.

Inne zioła przechowywać można w opakowaniach papierowych lub woreczkach lnianych wzgl. bawełnianych szczelnie zamkniętych.

Aby uniknąć pomyłek należy pamiętać, by do każdego opakowania dołączyć etykietkę z nazwą ziela i datą zbioru.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.