Wartości lecznicze ziół zależą w dużym stopniu od sposobu ich suszenia. Suszyć powinno się jak najkrócej i jak najszybciej po zbiorze, w warunkach naturalnych (powietrze, słońce) lub w suszarniach ogrzewanych sztucznie.
W warunkach domowych zioła suszyć można na płytkach kuchennych, na kaloryferach lub w piecykach.
W zasadzie ziół nie można suszyć na słońcu, gdyż zmieniają barwę i tracą wartości lecznicze – dotyczy to przede wszystkim ziela, liści i kwiatów.
Pomieszczenia, w których się suszy zioła, powinny być przewiewne, gdyż powietrze szybko wchłania wilgoć i tym samym przyśpiesza ich suszenie.
Wysuszony surowiec trzeba jak najszybciej zapakować zachowując przy tym zasadę by zioła aromatyczne, zawierające olejki lotne jak np. mięta, przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach lub metalowych pudełkach. Zioła muszą być naprawdę dobrze wysuszone by nie pleśniały.
Inne zioła przechowywać można w opakowaniach papierowych lub woreczkach lnianych wzgl. bawełnianych szczelnie zamkniętych.
Aby uniknąć pomyłek należy pamiętać, by do każdego opakowania dołączyć etykietkę z nazwą ziela i datą zbioru.