Przyprawy nie tylko zmieniają, poprawiają smak przyrządzanych przez nas potraw, ale mogą także zmienić ich wartość zdrowotną, wspomóc trawienie czy pobudzić apetyt.
Poniżej kilka popularnych dodatków, które warto mieć zawsze w zanadrzu i dodawać do naszych posiłków.
Zobaczcie, które przyprawy wspomagają trawienie.
- Imbir – to fantastyczny dodatek do wszelkiego rodzaju słodkich potraw czy napojów, sosów oraz mięsa. Można go dodawać także do duszonych ryb, curry, potraw z sera czy owoców. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, np. nudności, zapobiega też nowotworom, pobudza wydzielanie śliny oraz soku żołądkowego, działa żółciopędnie, wspomaga pracę jelit.
- Cynamon – może być dodatkiem do ponczu, duszonego mięsa, nadzienia z suszonych owoców, herbaty, grzanego wina czy piwa itp. Poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, biegunce oraz mdłościom, wpływa pobudzająco na krążenie. Do gorących potraw najlepiej dodawać cynamon w laskach, nie zaś ten sproszkowany.
- Anyż – świetnie pasuje do dań orientalnych, przygotowywanych m.in. z kurczaka, wieprzowiny, kaczki, ryb czy małży. Nadaje potrawom korzenno-słodki smak. Poprawia krążenie, ma działanie moczopędne, w naparach może nawet łagodzić ból gardła.
- Goździki – dobrze będą komponowały się z duszonym mięsem, dziczyzną, ciastami z owocami, marynatami czy grzanym winem. Mają właściwości odkażające, a także pobudzają, pozwalają odpędzić apatię oraz odświeżają oddech, wykazują też działanie przeciwbólowe.
- Śliwki – stanowią dobry dodatek do ciężkostrawnych dań typu bigos czy groch, gdyż zapobiegają wzdęciom. Mają sporo błonnika, potasu, żelaza oraz witamin, ułatwiają wypróżnianie. Przed spożyciem należy je bardzo dokładnie umyć w ciepłej wodzie, zwłaszcza te dostępne w sklepach, gdyż zwykle są konserwowane siarką i olejem mineralnym, utrudniającymi przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.