Jak stosować zioła w kuchni?

Od dawien dawna zioła były wykorzystywane do ulepszania smaku i zapachu przyrządzanych potraw. Używano ich również do przedłużania trwałości i świeżości dań. Doskonale ludzie zdawali sobie sprawę, jak dobroczynna moc tkwi w ziołach, jak korzystnie wpływa na nasze zdrowie, podnosząc tym samym walory smakowe ulubionych potraw.

Dzisiaj mamy dla was kilka wskazówek odnośnie do tego, jak stosować zioła w kuchni… ale nie tylko :)

Historia ziół

Najwięcej ziół przybyło do Europy z Dalekiego Wschodu, w szczególności z Indii oraz Chin. W Polsce po raz pierwszy pojawiły się w X wieku, jednakże nie były dostępne dla wszystkich, z uwagi na dość wysoką cenę. Jak wynika z zapisków kronikarzy, szlachta chętnie sięgała po imbir, muszkat, pieprz, goździki, bobki wawrzynowe czy też cynamon. Wielką zwolenniczką ziół była królowa Bona Sfora, za sprawą której wiele tych przypraw trafiło do Polski.

W średniowieczu handel przyprawami wręcz kwitł. Była to jedna z najważniejszych gałęzi handlowych. Wartość cukru czy soli niekiedy osiągała wyższy poziom niż wartość złota.

Obecnie każda pani domu ma swobodny dostęp do ziół, można je kupić zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej w dobrych sklepach. Kucharze wręcz nie wyobrażają sobie gotowania bez ich użycia. Co ciekawe, powstał nawet specjalny podział ziół  przyprawowych, do których zostało przypisanych kilkadziesiąt ziół bardzo popularnych oraz tych znacznie rzadziej używanych. Jednakże należy podkreślić, że zioła mają głównie zadanie lecznicze. Za ich sprawą polepsza się trawienie i przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. W naczyniach krwionośnych szybciej zaczyna płynąć krew, usprawniona zostaje perystaltyka jelit, eliminuje się źródło problemów z zaparciami i wzdęciami. Mają właściwości rozkurczające i bakteriobójcze na układ pokarmowy.

przyprawy

 

Zasady używania ziół

Najlepiej jest używać do przyprawiania dań świeżych ziół z własnego ogrodu, a nie tych gotowych z paczek.

Należy bezwzględnie pamiętać o tym, aby stosować je prawidłowo, a więc z umiarem. Wiele z nich posiada bardzo intensywny smak i zapach, więc jeśli dodamy ich za dużo, potrawa straci całe swoje bogactwo smaków. Inne, takie jak jałowiec są szkodliwe w nadmiarze. Dlatego sukcesem w doprawianiu dań ziołami nie jest dobór właściwych ziół do rodzaju potrawy – jest to także uwarunkowane preferencjami indywidualnymi smakosza – a prawidłowe ich dozowanie. Zresztą można się o tym przekonać czytając jakikolwiek przepis, w którym jasno jest napisane, że goździków dodajemy odrobinę, z kolei tymianku szczyptę.

Kolejny błąd, jaki popełnia większość gospodyń domowych jest przechowywanie ziół w bliskim sąsiedztwie z kuchenką. Wówczas są poddawane wysokim temperaturom, światłu, wilgoci oraz działaniu promieni słonecznych. To z kolei obniża ich wartości odżywcze, czyniąc je w zasadzie bezwartościowymi. Dlatego pamiętaj, aby zioła zawsze przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach lub pojemnikach.

Zastosowanie niektórych ziół w kuchni 

Anyż gwiazdkowy jest stosowany do wypieków, ponczów, dań słodkich, jak również często wykorzystywany w kuchni chińskiej do doprawiania wieprzowiny, drobiu, ryb czy mięsa z gęsi.

Bazylia świetnie komponuje się z pomidorami, wszelkimi sałatkami warzywnymi, sosami, jak również z potrawami z drobiu, jajkami, jogurtami naturalnymi oraz białym serem.

Cynamon jest powszechnie używany do potraw słodkich, a więc do budyniu, kompotów, szarlotek, jak również do polepszania smaku gotowanej ryby.

Cząber ulepsza smak fasoli, ogórków, zup jarzynowych, baraniny, cielęciny, mizerii czy sosów sałatkowych.

Estragon wykorzystywany jest do doprawiania potraw z cielęciny, ryb, a także stosowany jako dodatek do rosołu, białych serów czy sałatek jarzynowych.

Kolendra z powodzeniem może być wykorzystywana do przygotowywania pieczeni wieprzowych, zup, dań z jagnięciny, pieczenia chleba czy przyrządzania konfitur śliwkowych.

Oregano idealnie komponuje się z pizzą, pieczonym mięsem, warzywami, sosami, zupami czy pieczonymi ziemniakami.

Ziele angielskie jest wykorzystywane w przyrządzaniu marynat, kompotów, wypieków czy doprawianiu ciemnych sosów.

Trybula ogrodowa to bardzo mało znane ziele, które wyglądem przypomina pietruszkę, jednak jest od niej o wiele delikatniejsza. Jako korzeń można ją stosować do przyrządzania zup, sałatek, ryb, serów czy jajek. Z kolei w formie natki jest używana do przyrządzania potraw z ryb, jaj oraz mięs.

trybula-ogrodowa

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.