Z przyprawami, tak jak ze sola nie należy przesadzać. Zbyt dużo przyprawy lub wymieszanie kilku naraz w danej potrawie może zakłócić smak dania, dlatego zaleca się aby korzystając z przypraw dodawać odrobinę.
Tymianek – używa się do ziemniaków, cebuli , pieczarek, zup, sałatek, serów miękkich, gulaszy, pieczonego mięsa i farsz do drobiu
Pietruszka – zalecana jest do potraw z jaj, grochu, marynat mięsnych.
Szczypiorek – doskonale smakuje z serem białym, kalafiorem, ziemniakami, jajami, zupami kremowymi i różnymi przystawkami
Kminek – świetnie pasuje do kiszonej kapusty, , dodaje się go do pieczywa, grochu, alkoholi, serów miękkich
Bazylię używamy do spaghetti, potraw z pomidorów, można ja również użyć do ziemniaków, grochu, cebuli, pieczarek, zupy grochowej, zupy pomidorowej typu włoskiego
Estragon – można użyć do warzyw gotowanych, sosów , pikantnego masła ziołowego, ryb, zup, sałatek i mięs
Rozmaryn – zazwyczaj stosujemy do różnych zup, marynat, ziemniaków, nadaje się doskonale do ryb i drobiu, również do niektórych warzyw takich jak kalafiora czy ziemniaków
Mięta – miętę stosujemy do zup, napojów chłodzących, pomidorów, kapusty, grochu, sałatek
Liść laurowy można wykorzystać do wielu potraw, gulaszy, białych sosów, zup
Szałwię dodajemy do smaku kapuście, grochowi, można jej użyć do zapiekanek, sałatek, ciemnych mięs duszonych, należy jednak uważać bo szałwia zabija inne przyprawy
Majeranek – dodajemy do omletów, jajecznicy, kiełbasy, gulaszy, sosów, produktów z ziemniaków, pieczarek, cebuli, kapusty z grochu
Oregano doskonale komponuje się z kapustą, pomidorami, jajecznicą, pizzą fasola i bakłażanami
Koperek – pasuje do ziemniaków, ryb, warzyw, zup, sosów, sałatek, masła ziołowego
Czosnek – wskazany do pikantnych potraw, drobiu duszonego, ryb, pomidorów, soczewicy, zapiekanek.