Często przechowujemy jajka w lodówce długi czas i na pierwszy rzut oka trudno nam ocenić, czy dane jajko jest świeże, czy już zepsute.
Jest jednak prosty test, który rozwieje nasze wątpliwości.
Wystarczy włożyć jajko do osolonej wody (50 g na pół litra) – świeże jajko od razu zatonie i pozostanie na dnie, zepsute natomiast będzie pływało.
Warto też obejrzeć skorupkę jajka – w przypadku świeżego będzie ona matowa i chropowata, w przypadku zepsutego – błyszcząca i śliska.
Świeżość jajka określimy bez problemu po jego rozbiciu – w świeżym jajku białko jest gęste i sztywno otacza żółtko, w nieświeżym natomiast jest rzadkie i rozlewa się.
Jeżeli chcemy ocenić świeżość jajka już ugotowanego, zwróćmy uwagę na żółtko – w świeżym jajku znajduje się pośrodku, w nieświeżym natomiast tuż pod skorupką.
Tagi:
- jak rozpoznac zepsute jajko
Hoduje kury amatorsko mam ich 10szt i wiem ze jedynym sposobem jest ugotowanie jajka i sprawdzenie jak skorupka odchodzi. Jajka które zaraz zbiorę i dam do lodówki to nawet po 2 tygodniach ciężko obraz bo skorupka schodzi z jajkiem. Te które sa przechowywane w CIEPLE to ładnie się obierają. Moje jajka z lodówki j po 3 tygodniach dopiero się ładnie obierają. I tyle. Wasze sposoby omija się szokiem temperaturowym i pasza dla kur – ale tego się nie mówi.