Jak sprawdzić świeżość jajka?

Często przechowujemy jajka w lodówce długi czas i na pierwszy rzut oka trudno nam ocenić, czy dane jajko jest świeże, czy już zepsute.

Jest jednak prosty test, który rozwieje nasze wątpliwości.

Wystarczy włożyć jajko do osolonej wody (50 g na pół litra) – świeże jajko od razu zatonie i pozostanie na dnie, zepsute natomiast będzie pływało.

Warto też obejrzeć skorupkę jajkaw przypadku świeżego będzie ona matowa i chropowata, w przypadku zepsutego – błyszcząca i śliska.

Świeżość jajka określimy bez problemu po jego rozbiciu – w świeżym jajku białko jest gęste i sztywno otacza żółtko, w nieświeżym natomiast jest rzadkie i rozlewa się.

Jeżeli chcemy ocenić świeżość jajka już ugotowanego, zwróćmy uwagę na żółtko – w świeżym jajku znajduje się pośrodku, w nieświeżym natomiast tuż pod skorupką.

Tagi:

  • jak rozpoznac zepsute jajko

One Response

  1. blind 21 czerwca 2013

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.