Jak zrobić lukier?

Lukier to rewelacyjne zwieńczenie każdego wypieku, które nadaje mu niezwykły wygląd i daje pole do popisu przy kolejnych dekoracjach. Warto więc nauczyć się go robić, bo wbrew pozorom wcale nie jest to wcale trudne.

Dlatego poniżej mamy dla was dwa przepisy na lukry – lukier z białka oraz lukier kawowy. W zależności od tego, jakiego lukru będziecie potrzebować, wybierzcie któryś z nich. Zachęcamy do kuchennych eksperymentów!

 

 

Lukier z białka

Składniki:

  • szklanka cukru pudru,
  • białko,
  • sok z połowy cytryny.

Przygotowanie

Miskę z ubitym na bardzo sztywną pianę białkiem wstawiamy do miski z lodem. Do białka stopniowo wsypujemy cukier i ucieramy około godzinę, do momentu, aż utworzy się gęsta masa. Wówczas dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy całość. Zimnym lukrem smarujemy wypieki i zostawiamy w chłodnym miejscu do zaschnięcia.

 

Lukier kawowy 

Składniki:

  • 25 dag cukru,
  • 3 łyżeczki kawy.

Przygotowanie

Zaparzamy mocną kawę w połowie szklanki wrzącej wody. Kiedy wystygnie, przecedzamy ją i zalewamy nią cukier. Kiedy się rozpuści, gotujemy całość na gęsty syrop, stale mieszając i uważając, aby nie wykipiał, bo bardzo się pieni w czasie gotowania. Gdy lukier zgęstnieje, zdejmujemy całość z ognia i ucieramy na gładką, lśniącą masę.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.