7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy

Przygotowywanie własnej kawy w domu zamiast kupowania jej na mieście może pozwolić zaoszczędzić wiele pieniędzy, biorąc pod uwagę to, ile kosztuje pojedyncza filiżanka na przykład w popularnym Starbucks’ie. Ale jeśli nie przechowujesz kawy prawidłowo, może to skończyć się utratą przez nią walorów smakowych albo wyrzucisz ją, bo się zestarzeje.

Alton Brown, gospodarz kilku popularnych programów na Food Network, prezentował sposób postępowania z ziarnami kawy w swoim programie „Good Eats”. Poświęcił kilka minut na wyjaśnianie, w jaki sposób utrzymać świeżość kawy na dłużej i zasugerował kilka niekonwencjonalnych wskazówek:

1. Całe ziarna mogą pozostać świeże przez 2-3 miesiące w workach, w które są pakowane (dzięki włoskiemu inżynierowi, który wynalazł torbę ze specjalnym jednokierunkowym zaworem). Wystarczy upewnić się, że worek jest szczelnie zamknięty i że ma specjalny zawór jednokierunkowy.

2. Całe ziarna to nie zawsze świeże ziarna. Jeśli mają one choć niewielki dostęp powietrza, mają trochę światła przez jakiś czas, nawet najbardziej szlachetne ziarna mogą być bez smaku.

3. Jeśli kupujesz kawę w szczelnym worku, jest ona świeża, ale kiedy go rozetniesz, musisz natychmiast przesypać kawę do szczelnego pojemnika i w nim ją przechowywać. Czasem opakowania zawierają specjalne opaski, które służą do uszczelniania pojemnika.

kawa

 

4. Jeśli kupujesz kawę umieszczoną w szczelnym worku bez powietrza, musisz ją od razu po przyjściu do domu przełożyć do szczelnego pojemnika i uszczelnić opaską z opakowania kawy.

5. Mrożona lub chłodzona kawa jest popularna wśród fanów tego napoju, ale procesy te nie mogą dotyczyć ziaren kawy. Chłód i wilgoć, która skrapla się na powierzchni ziaren, przyspiesza ich degradację.

6. Przechowuj hermetyczny pojemnik z kawą w temperaturze pokojowej (ale nie blisko źródła ciepła).

7. Wskazówka dotycząca wody – użyj podstawowego filtru do wody, by usunąć wszelkie posmaki podczas parzenia kawy.

 

Na Food Network można również spotkać wiele innych wskazówek dotyczących kawy, na przykład na PerfectCoffees.com:

„Kawę mieloną należy przechowywać tylko przez kilka dni, bo szybko się starzeje. Należy też nie dopuścić do niej powietrza, trzymając ją w szczelnym ceramicznym pojemniku z uszczelką, która blokuje też dopływ światła. To jest najważniejszy powód świadczący o tym, że własnoręczne mielenie ziaren kawy jest warte wysiłku – praktycznie niemożliwe jest utrzymanie mielonej kawy w stanie świeżości.”

Ciekawa jest też końcówka artykułu Peggy Trowbridge, zatytułowana „Porady dotyczące przygotowywania kawy” (Abort.com):

„Kawę można wzbogacić szczyptą cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, dodawanymi do kawy mielonej. Kawa nie będzie nudna również jeśli doda się do niej skórkę startą z cytryny.”

cynamon

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.