Jak przyrządzić mrożoną kawę?

Gdy żar leje się z nieba, chętnie szukamy orzeźwiających, chłodnych napojów. Oprócz świeżo wyciskanych soków z owoców czy warzyw czy koktajli, które są zdrowe i pożywne, a przy okazji dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych substancji, chętnie zamieniamy gorącą arabikę na szklanką mrożonej, aromatycznej kawy.

Jak ją zrobić, radzimy dzisiaj.

Gatunek i sposób parzenia

Najlepsza będzie arabika zamiast robusty. O wiele lepiej będzie kupić lepszą gatunkową (i droższą) kawę od jej tańszych zamienników. Wówczas napar będzie bardziej aromatyczny i pozbawiony kwaskowatości. Jednak przyda się umiejętność dokładnego czytania etykiet oraz stosowania metody prób i błędów, bowiem nie każda tania arabika jest lepsza od droższej arabiki z dodatkiem robusty.

Najlepszy do zaparzania kawy będzie ekspres ciśnieniowy. Jeśli nie mamy go w posiadaniu, wówczas napar można zaparzyć we włoskim dzbanuszku albo w ekspresie przelewowym. Jako ostateczność, możesz zaparzyć kawę po turecku. A dodatki w postaci bitej śmietany czy też ludów to prawdziwy raj dla naszego podniebienia. Pamiętaj jednak, że intensywność naparu ulega zmniejszeniu, gdy dodajemy do niego mleko, lód, lody czy bitą śmietanę, dlatego należy zaparzyć kawę mocniejszą niż zazwyczaj.

Dodatki

Aby wzbogacić smak kawy i urozmaicić ją nieco, można dodać syrop czekoladowy, karmelowy oraz toffi. Bardzo dobrze pasuje ajerkoniak, likier kokosowy, pomarańczowy, kawowy czy też o czekoladowym smaku. Prawdziwa delicja dla naszego podniebienia to połączenie kawy z koktajlem bananowym.

Bardzo modne jest stosowanie przeróżnych posypek w postaci kakao, potartej czekolady, zmielonych przypraw korzennych czy też prażonych orzechów.

kawe-mrozona

Kaloryczność

W mrożonej kawie bardzo często występuje cukier, tłuste mleko lub też śmietana, a także czekolada. W jednej szklance może być nawet kilkaset kalorii, a więc można przyrównać ją do pełnowartościowego obiadu. Dlatego mrożoną kawę trzeba pić rozsądnie i niezbyt często. Najlepiej w formie podwieczorku, po którym nastąpi niezbyt obfita kolacja.

Przepis na mrożoną kawę 

Składniki:

  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka 2%,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 gałki lodów waniliowych, śmietankowych, karmelowych lub toffi,
  • bita śmietana,  kakao lub starta czekolada.

Zaparz kawę, posłódź według uznania i dolej mleka. Ostudź i wstaw do lodówki. Schłodzoną kawę przelej do dwóch szklanek, najlepiej wąskich i długich do ¾ wysokości. Na wierzch dodaj dwie gałki lodów o ulubionych smaku i udekoruj bitą śmietaną. Posyp czekoladą albo orzechami i podawaj ze słomką.

Kawa mrożona z procentami

Składniki:

  • 1/2 szklanki zmiażdżonego lodu,
  • 150 ml mleka,
  • 100 ml bardzo mocnego naparu kawy z ekspresu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki gęstego ajerkoniaku.

Zaparz kawę, posłódź według uznania i ostudź. Pokrusz lód przy użyciu blendera z końcówką do kruszenia lodu. Na lód nałóż dwie łyżki ajerkoniaku. Zalej kawą oraz spienionym mlekiem. Podawaj z długą łyżeczką.

Pikawa lodowa

Składniki:

  • 250 ml mocnego naparu z kawy z ekspresu ,
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
  • 4 ziarna kardamonu,
  • 1 szklanka tłustego mleka,
  • 2 szklanka lodu.

Zaparz kawę w ekspresie. Wrzuć pokruszone ziarna kardamonu, wymieszaj i przestudź. Połącz z miodem i ostudź. Pokrusz lód i zalej go zimną kawą. Uzupełnij zimnym mlekiem.

 

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.