Jak parzyć herbatę?

Herbatę pijemy właściwie codziennie. Częściej w chłodne, jesienno-zimowe dni, nieco rzadziej latem, ale wielu spośród nas nie wyobraża sobie – niezależnie od pory roku – śniadania czy popołudniowego relaksu bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Nie zawsze jednak – o dziwo – wiemy, jak prawidłowo zaparzyć herbatę.

Dlatego mamy dzisiaj dla was kilka wskazówek odnośnie do tego, w jaki sposób przygotować herbatę idealną, jakiej używać wody itp. Stosując się do naszych wskazówek, zaparzycie napar, którego smak naprawdę was oczaruje!

Porady, jak parzyć herbatę 

Aby przygotowany przez nas napar herbaciany zachwycał smakiem, musimy wybierać herbaty dobre gatunkowo i prawidłowo je przechowywać.

Dodatkowo musimy pamiętać, aby do zaparzania herbaty wykorzystać dobrą wodę, miękką, raczej bez soli mineralnych (które odbierają herbacie smak), znajdującą się w stanie tzw. białego wrzenia – kiedy woda już zaczęła wrzeć, a pęcherzyki powietrza podrywają się i lekko zabielają wodę.

Najlepiej od razu zaparzać herbatę o odpowiednim stężeniu w porcelanowym czajniczku i rozlewać bezpośrednio do filiżanek, nie rozcieńczając jej już wrzątkiem.

herbata-jak-ja-parzyc

Rytuał parzenia herbaty

Do ogrzanego do temp. ok. 50°C i suchego czajniczka trzeba wsypać suchą herbatę, licząc po łyżeczce na filiżankę plus łyżeczkę dodatkowo, zalać „białym wrzątkiem” do połowy czajniczka, szybko przykryć. Smakosze w tym momencie przykrywają jeszcze czajniczek wraz z dziobkiem ściereczką, aby „nie uciekł” aromat. W tym momencie warto pozwolić naciągać herbacie 3-4 minuty, po czym uzupełnić czajniczek wrzątkiem i zostawić na dodatkowe 1-2 minuty. Przy prawidłowym parzeniu powinna pojawić się piana na herbacie, w której właśnie kryje się cały herbaciany aromat.

Dobre gatunki czarnych herbat liściastych nie powinny być zaparzane dłużej niż 5 minut, czarnym herbatom granulowanym i drobnym wystarczą 4 minuty. Herbata zielona może naciągać 7-9 minut, z tym, że zalecane jest 2-, a nawet 3-krotne jej zalewanie: pierwsze – niewielką ilością wody na 1-2 minuty, drugie – do połowy czajniczka na 3-4 minut oraz  i trzecie do pełna na 2-3 minuty. Aromatyzowaną zieloną herbatę należy zaparzać dwukrotnie. Pierwszy napar trzyma się 4 minuty i odlewa wodę, po czym zalewa się rozwinięte listki wrzątkiem i parzy 5-6 minut. Nieco dłużej powinny naciągać herbaty czarne aromatyzowane – kwiatowe i owocowe.

Jak pić herbatę?

Herbatę należy pić zawsze świeżo zaparzoną, nie tylko ze względu na jej smak. Świeżo zaparzona herbata zawiera bowiem dużo kofeiny, a mało szkodliwych garbników. Im dłużej trwa parzenie i przetrzymywanie naparu, tym więcej w nim szkodliwych garbników i osadu.

parzenie-herbaty

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.