Jak zrobić wigilijny kompot z suszu?

Kompot z suszu to jeden z tych napojów, których nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole.

Jeżeli nie masz doświadczenia w jego przygotowaniu, dobrze trafiłeś – u nas znajdziesz prosty przepis na pyszny kompot, którym zrobisz furorę wśród bliskich.

 

Wigilijny kompot z suszu

Potrzebne będą:

  • 5 dkg suszonych polskich śliwek,
  • 3 dkg suszonych gruszek,
  • 5 dkg suszonych jabłek
  • 3 dkg moreli,
  • 20 dkg cukru,
  • cytryna,
  • goździki, cynamon.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej suszone owoce zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Przystępując do robienia kompotu, stawiamy 3 litrowy garnek z wodą na ogień, płuczemy owoce i wrzucamy je do garnka razem z kilkoma goździkami i kawałkiem cynamonu. Całość gotujemy ok 1 godzinę, międzyczasie dodając cukier oraz pokrojoną w plasterki cytrynę razem ze skórką.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.