Jak zrobić napój arbuzowy?

Arbuz jest bardzo smaczny, soczysty i orzeźwiający, wprost idealny na upalne dni. W poradzie znajdziesz przepis na pyszny napój arbuzowy, który będzie znakomicie smakował nie tylko latem.

Ponadto owoce te zawierają sporo witamin i skutecznie chronią przed nadciśnieniem. Arbuzy polecane są osoba będącym na diecie, ponieważ zawierają niewiele kalorii. 90 % ich składu to woda!

Składniki: 

  • kawałek dojrzałego arbuza
  • kilka truskawek
  • 3 łyżki soku malinowego (lub truskawkowego)
  • cytryna lub limonka
  • 300 ml niegazowanej wody mineralnej
  • owoce albo listki mięty (do dekoracji)
  • kostki lodu

Wykonanie: 

1. Arbuza umyj i odkrój skórkę. Następnie z miąższu pousuwaj pestki i pokrój na kawałeczki.

2. Truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek.

3. Arbuza zmiksuj razem z truskawkami. Następnie wymieszaj z wodą mineralną, dodaj sok z cytryny (ewentualnie limonki) i sok malinowy (lub truskawkowy).

4. Napój rozlej do szklanek, które możesz udekorować kawałkami owoców, np. kiwi, truskawkami, albo listkami mięty.

5. Wrzuć kostki lodu, aby napój był chłodny i mocno orzeźwiający. Smacznego!

 

Jak zrobić napój arbuzowy – wideo porady

Przepis na koktajl arbuzowo-melonowy

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.