Arbuz jest bardzo smaczny, soczysty i orzeźwiający, wprost idealny na upalne dni. W poradzie znajdziesz przepis na pyszny napój arbuzowy, który będzie znakomicie smakował nie tylko latem.
Ponadto owoce te zawierają sporo witamin i skutecznie chronią przed nadciśnieniem. Arbuzy polecane są osoba będącym na diecie, ponieważ zawierają niewiele kalorii. 90 % ich składu to woda!
- kawałek dojrzałego arbuza
- kilka truskawek
- 3 łyżki soku malinowego (lub truskawkowego)
- cytryna lub limonka
- 300 ml niegazowanej wody mineralnej
- owoce albo listki mięty (do dekoracji)
- kostki lodu
1. Arbuza umyj i odkrój skórkę. Następnie z miąższu pousuwaj pestki i pokrój na kawałeczki.
2. Truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek.
3. Arbuza zmiksuj razem z truskawkami. Następnie wymieszaj z wodą mineralną, dodaj sok z cytryny (ewentualnie limonki) i sok malinowy (lub truskawkowy).
4. Napój rozlej do szklanek, które możesz udekorować kawałkami owoców, np. kiwi, truskawkami, albo listkami mięty.
5. Wrzuć kostki lodu, aby napój był chłodny i mocno orzeźwiający. Smacznego!
Jak zrobić napój arbuzowy – wideo porady
Przepis na koktajl arbuzowo-melonowy