Chyba nie ma osoby, która nie zaliczyłaby jakiejś wpadki w kuchni podczas gotowania, dotyczy to zarówno osób początkujących, jak i najlepszych kucharek i kucharzy.
Każdemu zdarzy się czasem dwukrotnie posolić potrawę lub po prostu nasypać jej zbyt dużo. Co wtedy zrobić? Niestety w większości przypadków przesolona potrawa ląduje po prostu w koszu na śmieciu, tymczasem niekiedy wystarczy kilka domowych sposobów na uratowanie naszego dania.
1. Jeśli przesoliłaś zupę dodaj do niej surowe białko, kiedy się zetnie wyjmij je cedzakiem lub sitkiem.
2. Do przesolonej zupy możesz również wrzucić obranego i surowego ziemniaka, który pochłonie nadmiar soli.
3. Do przesolonej zupy jarzynowej wrzuć sporą ilość posiekanej natki pietruszki.
4. Jeżeli przesoliłaś gulasz lub zupę możesz dodać odrobinę miodu.
Tagi:
- jak uratować przesoloną potrawę
- jak uratować przesoloną jajecznicę