Jak zrobić naleśniki z kremem budyniowym i dżemem?

Naleśniki to zdecydowanie danie, które lubią wszyscy, między innymi dlatego, że jest wiele rodzajów naleśników i wiele rodzajów farszy do nich. Naleśniki z kremem budyniowym i dżemem truskawkowym na pewno każdemu przypadną do gustu i mimo iż jest to danie proste, prezentuje się naprawdę wykwintnie, zaś smakuje wspaniale. Jak przygotować takie naleśniki?

Jest to bardzo proste i na pewno każdy będzie w stanie poradzić sobie z tym zadaniem.

Przepis na naleśniki 

Do przygotowania naleśników musimy przygotować:

  • 115 g mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • 2 duże lub 3 małe jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczyptę soli,
  • 30 g masła, które należy roztopić i wystudzić.

Natomiast do przygotowania kremu budyniowego będziemy potrzebować:

  • ½ torebki budyniu waniliowego (lub ewentualnie śmietankowego, ale waniliowy ma bardziej wyrazisty smak),
  • 250 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżkę cukru wanilinowego (lub łyżeczkę ekstraktu z wanilii),
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżkę rumu lub 2 łyżki likieru kokosowego albo pomarańczowego (alkohol można pominąć).

Poza tym:

  • słoik dżemu truskawkowego.

Przygotowanie naleśników

  1. Do miski wsypać mąkę (można przesiać jeśli mamy więcej czasu), wbić jajka, dodać mleko, cukier oraz szczyptę soli.
  2. Wszystkie składniki dobrze zmiksować, tak, by połączyły się w ciasto o jednolitej konsystencji, bez grudek.
  3. Do zmiksowanego ciasta dodać rozpuszczone i wystudzone masło, ponownie zmiksować.
  4. Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na minimum pół godziny, a najlepiej 60 minut. W tym czasie przygotować krem.

Przygotowanie kremu:

  1. Ugotować budyń z mlekiem i z dodatkiem cukru i dokładnie wystudzić – musi być całkiem zimny.
  2. Do zimnego budyniu dodać serek mascarpone i cukier wanilinowy (lub ekstrakt z wanilii) i krótko miksować do momentu, gdy składniki się połączą (zbyt długie miksowanie sprawi, że masa stanie się zbyt rzadka). Jeśli używamy alkoholu, dodać go do masy i wymieszać.

Smażenie naleśników:

  1. Dobrze rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i nalewając ciasto dużą łyżką, smażyć cienkie naleśniki.
  2. Usmażone naleśniki smarować masą budyniową i smarować dżemem truskawkowym, składać w koperty lub zwijać w ruloniki.
  3. Od razu podawać.
Oceń

One Response

  1. Marlenka 21 maja 2015

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.