Naleśniki to zdecydowanie danie, które lubią wszyscy, między innymi dlatego, że jest wiele rodzajów naleśników i wiele rodzajów farszy do nich. Naleśniki z kremem budyniowym i dżemem truskawkowym na pewno każdemu przypadną do gustu i mimo iż jest to danie proste, prezentuje się naprawdę wykwintnie, zaś smakuje wspaniale. Jak przygotować takie naleśniki?
Jest to bardzo proste i na pewno każdy będzie w stanie poradzić sobie z tym zadaniem.
Do przygotowania naleśników musimy przygotować:
- 115 g mąki pszennej, najlepiej tortowej,
- 2 duże lub 3 małe jajka,
- 300 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- szczyptę soli,
- 30 g masła, które należy roztopić i wystudzić.
Natomiast do przygotowania kremu budyniowego będziemy potrzebować:
- ½ torebki budyniu waniliowego (lub ewentualnie śmietankowego, ale waniliowy ma bardziej wyrazisty smak),
- 250 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżkę cukru wanilinowego (lub łyżeczkę ekstraktu z wanilii),
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżkę rumu lub 2 łyżki likieru kokosowego albo pomarańczowego (alkohol można pominąć).
Poza tym:
- słoik dżemu truskawkowego.
Przygotowanie naleśników
- Do miski wsypać mąkę (można przesiać jeśli mamy więcej czasu), wbić jajka, dodać mleko, cukier oraz szczyptę soli.
- Wszystkie składniki dobrze zmiksować, tak, by połączyły się w ciasto o jednolitej konsystencji, bez grudek.
- Do zmiksowanego ciasta dodać rozpuszczone i wystudzone masło, ponownie zmiksować.
- Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na minimum pół godziny, a najlepiej 60 minut. W tym czasie przygotować krem.
Przygotowanie kremu:
- Ugotować budyń z mlekiem i z dodatkiem cukru i dokładnie wystudzić – musi być całkiem zimny.
- Do zimnego budyniu dodać serek mascarpone i cukier wanilinowy (lub ekstrakt z wanilii) i krótko miksować do momentu, gdy składniki się połączą (zbyt długie miksowanie sprawi, że masa stanie się zbyt rzadka). Jeśli używamy alkoholu, dodać go do masy i wymieszać.
Smażenie naleśników:
- Dobrze rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i nalewając ciasto dużą łyżką, smażyć cienkie naleśniki.
- Usmażone naleśniki smarować masą budyniową i smarować dżemem truskawkowym, składać w koperty lub zwijać w ruloniki.
- Od razu podawać.
Od siebie dodam że naleśniki są super na wiele różnych sposobów. Bardzo lubię na śniadanie i czasami jako drugie danie do obiadu jako bardziej deser – na przykład z owocami lub syropem klonowym. Sama czasami robię takie proste http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ ale warto wprowadzić coś nowego więc spróbuję z wielką chęcią. Dzięki za pomysły.