Babka króluje na stołach wielkanocnych i jest potrawą, której nie powinno na nich zabraknąć. Ciasto to piecze się błyskawicznie, jest bardzo smaczne i w mig znika z talerza.
Jeżeli nie wiesz, jak upiec babkę, koniecznie przeczytaj do końca dzisiejszą poradę, a na pewno zachwycisz wszystkich gości i domowników.
Babka cytrynowa
Potrzebne będą:
- 30 dag mąki,
- 8 dag zmielonych orzechów,
- 12 dag mąki ziemniaczanej,
- 25 dag masła lub margaryny,
- 22 dag cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 5 jaj,
- skórka otarta z wymytej cytryny,
- proszek do pieczenia,
- szczypta soli.
- sok: 3 łyżki cukru i sok z 2,5 cytryny,
- lukier: 20 dag cukru pudru. 2 łyżki soku cytrynowego.
Przygotowanie
Utrzeć na pianę tłuszcz, cukier, cukier waniliowy wraz z solą i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jaju. Następnie stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy i otartą skórkę z cytryny. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku (175°C) około 50—60 min. Jeszcze gorącą babkę ostrożnie wyjąć z formy i kilkakrotnie nakłuć cienkim drutem. Natychmiast nasączyć ją sokiem cytrynowym i pozostawić do wystudzenia. Składniki lukru utrzeć na gładką, szklistą masę, oblać nim ostudzoną babkę do połowy wysokości. Wierzch ozdobić orzechami.
Babka puchowa
Potrzebne będą:
- 6 jaj,
- 25 dag margaryny lub masła,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki maki ziemniaczanej,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek oleju,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka octu.
Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejno jaja. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia, wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 40 min. Jeszcze ciepłą można posypać cukrem pudrem i udekorować.
Tagi:
- jak zrobić babkę wielkanocną