Jak zrobić wielkanocny pasztet?

Jak zrobić wielkanocny pasztet?

Jak zrobić wielkanocny pasztet?

Po dniach postu i unikania mięsa w święta nie chcemy sobie niczego odmawiać, zwłaszcza ci, którzy przepadają za potrawami mięsnymi. Doskonałym sposobem na wielkanocne menu jest samodzielne przyrządzenie pieczeni czy pasztetów. Choć może się to wydawać bardzo skomplikowane, wcale tak nie jest i już odrobina wysiłku wystarczy, by zachwycać gości własnoręcznie upieczonym pasztetem, bardzo efektywnie prezentującym się na wielkanocnym stole.

Proponowany pasztet z zielonym pieprzem wygląda jak bardzo wykwintne danie, głównie dzięki dodatkowi wciąż mało u nas spotykanego zielonego pieprzu, ale jest bardzo łatwy w wykonaniu i na pewno każdy sobie z tym poradzi.

Wielkanocny pasztet z zielonym pieprzem

Składniki:

  • 30 dag wołowiny,
  • 50 dag łopatki wieprzowej bez kości,
  • 30 dag podgardla,
  • 50 dag wątróbki drobiowej,
  • duża marchew,
  • 1/2 selera korzeniowego,
  • cebula,
  • 5 jaj,
  • 2 kajzerki, namoczone w mleku,
  • 2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysypania formy.

Sposób przyrządzania:

  1. Wołowinę, łopatkę i podgardle pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz doprawić solą i pieprzem. Piec aż mięso stanie się miękkie, czyli około 1,5 godziny, w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
  2. Kajzerkę odcisnąć i zmielić.
  3. Surową wątróbkę również zmielić.
  4. Z wystudzonego mięsa usunąć liście laurowe i ziele angielskie i zmielić mięso dwukrotnie wraz z warzywami.
  5. Wątróbkę, zmieloną bułkę i zmielone mięso połączyć w misce, dodać jaja, doprawić gałką muszkatołową i dodać zielony pieprz. Dokładnie wymieszać.
  6. Łyżkę przygotowanej w ten sposób masy usmażyć na oleju, spróbować smak, jeśli jest taka potrzeba, doprawić do smaku.
  7. Dwie foremki do keksów lub jedną dużą formę wysmarować masłem na dnie i brzegach, wysypać bułką tartą. Przełożyć masę do formy, piec w około 1 godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.