Jajka faszerowane to nieodłączny element wielkanocnego menu, ale dla wielu z nas potrawa ta może być już nudna.
Nie ma jednak przecież powodu, byśmy po raz kolejny przygotowywali dokładnie takie same jajka faszerowane jak zwykle, przygotujmy je w nieco inny sposób niż zazwyczaj.
Inne niż zwykle jajka faszerowane
Składniki:
- łupiny z cebuli (ok. 1 szklanka),
- 14 jaj,
- 5 łyżek masła,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 3/4 szklanki bułki tartej,
- 2 pęczki koperku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przyrządzania:
1. Łupiny z cebuli zalać w rondlu zimną wodą, dodać odrobinę soli. Zagotować i wystudzić.
2. Jaja umyć, 12 włożyć do rondla z łupinami dbając, by były całe zanurzone i na małym ogniu ugotować na twardo. Wyjąć, przelać zimną wodą.
3. Ugotowane jajka bez obierania przeciąć ostrym, cienkim ząbkowanym nożem wraz z skorupkami wzdłuż na połowy.
4. Białka wyjąć ze skorupek wraz z żółtkami i drobno posiekać.
5. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę bułki tartej oraz posiekany koperek. Dodać posiekane jajka, wbić 2 surowe jaja i dodać śmietanę.
6. Masę doprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), dokładnie wymieszać i podgrzać (niezbyt długo), by wszystkie składniki farszu dobrze się ze sobą połączyły.
7. Przygotowany w ten sposób farsz nałożyć do skorupek, posypać wierzch bułką tartą i ułożyć jajka na blaszce albo w naczyniu żaroodpornym.
8. Polać jajka roztopioną resztą masła i piec ok. 10 minut w piekarniku w 180 stopniach, by jajka się zarumieniły. Podawać na gorąco lub przestudzone.