Jak upiec babkę pomarańczową z ananasem?

Jak zrobić babkę owocową?

Jak zrobić babkę owocową?

Pieczemy zwykle babki piaskowe, czekoladowe i śmietankowe, ewentualnie cytrynowe, do których dodajemy skórkę otartą z cytryny. Jednak babka z dodatkiem owoców to zupełnie coś innego i warto ją wypróbować z okazji Wielkanocy, gdyż ma naprawdę niepowtarzalny smak, a jej przyrządzenie nie jest trudne.

Dzisiaj mamy dla was kilka wskazówek, jak ją zrobić.

Babka pomarańczowa z ananasem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 4 jaja,
  • 200 gram masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół puszki ananasa,
  • 1 łyżka soku ananasowego (lub zalewy ananasowej z puszki),
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • cukier wanilinowy,
  • 9 łyżek cukru pudru,
  • aromat pomarańczowy,
  • szczypta soli.

Sposób przyrządzania:

  1. Masło utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę z solą, cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Podczas ucierania dodawać po jednym jajku, a potem zmniejszyć obroty miksera i stopniowo, cały czas miksując, dodawać obie mąki i proszek do pieczenia.
  3. Do powstałej masy dodać aromat pomarańczowy, sok ananasowy oraz owoce pokrojone w małe kawałki. Masę ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką.
  4. Ciasto wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  5. Piec w 180 stopniach przez około 55 minut, sprawdzając patyczkiem pod koniec pieczenia, czy babka jest gotowa.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.