Pieczemy zwykle babki piaskowe, czekoladowe i śmietankowe, ewentualnie cytrynowe, do których dodajemy skórkę otartą z cytryny. Jednak babka z dodatkiem owoców to zupełnie coś innego i warto ją wypróbować z okazji Wielkanocy, gdyż ma naprawdę niepowtarzalny smak, a jej przyrządzenie nie jest trudne.
Dzisiaj mamy dla was kilka wskazówek, jak ją zrobić.
Babka pomarańczowa z ananasem
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 4 jaja,
- 200 gram masła,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół puszki ananasa,
- 1 łyżka soku ananasowego (lub zalewy ananasowej z puszki),
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- cukier wanilinowy,
- 9 łyżek cukru pudru,
- aromat pomarańczowy,
- szczypta soli.
Sposób przyrządzania:
- Masło utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę z solą, cukrem i cukrem wanilinowym.
- Podczas ucierania dodawać po jednym jajku, a potem zmniejszyć obroty miksera i stopniowo, cały czas miksując, dodawać obie mąki i proszek do pieczenia.
- Do powstałej masy dodać aromat pomarańczowy, sok ananasowy oraz owoce pokrojone w małe kawałki. Masę ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
- Piec w 180 stopniach przez około 55 minut, sprawdzając patyczkiem pod koniec pieczenia, czy babka jest gotowa.