Wydawałoby się, że nie jest to proste, ponieważ rodzajów mazurków i przepisów na nie jest tak wiele, że możemy myśleć, iż wszystko już było i nic, co wykorzystamy do przyrządzenia i udekorowania mazurka nie zadziwi nas, ani smakiem, ani wyglądem. Nie jest to jednak prawda i jeśli chcemy się o tym przekonać, wystarczy, że przygotujemy mazurek wielkanocny według poniższego przepisu: mazurek kokosowy z dekoracją z płatków róż.
Taki mazurek może wyglądać jak dekoracja stołu wielkanocnego i nasi goście na pewno będą zdziwieni tym, że jak najbardziej nadaje się on do jedzenia, a przy tym naprawdę doskonale smakuje.
Niezwykły mazurek z płatkami róż
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- 20 dag masła,
- 1 żółtko,
- skórka starta z cytryny,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 1 litr mleka,
- 30 dag wiórków kokosowych,
- tabliczka białej czekolady (10 dag),
- 250 ml śmietany 30% lub 36%,
- 1 łyżka masła,
- 5 dag cukru,
- dżem malinowy (najlepiej domowy).
Składniki na dekorację:
- garść płatków róży z uprawy ekologicznej (najlepiej różowych),
- białko jaja,
- grubo zmielony cukier puder.
Sposób przyrządzania ciasta:
- Wszystkie składniki ciasta zagnieść.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt między dwoma arkuszami pergaminu i włożyć do lodówki. Gdy będzie schłodzone, piec przez kilka minut do zrumienienia w 200 stopniach Celsjusza. Wystudzić.
Sposób przyrządzania nadzienia:
- Wiórki kokosowe umieścić w rondelku, zalać mlekiem, dosypać cukier i gotować powoli na niewielkim ogniu do momentu, aż cały płyn odparuje, a wiórki staną się miękkie i sypkie. Wówczas zestawić je z ognia i ostudzić.
- Czekoladę i masło roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej.
- Masę czekoladową połączyć z wiórkami i dokładnie wymieszać.
- Mocno schłodzoną śmietanę ubić za pomocą miksera, ostrożnie wymieszać z masą z wiórków i czekolady.
Sposób przyrządzania dekoracji z płatków róż:
- Białko ubić na sztywną pianę.
- Pianą smarować za pomocą małego pędzelka płatki róż i od razu posypywać cukrem pudrem.
- Płatki układać na kratce i pozostawić do wyschnięcia.
Przygotowanie mazurka:
- Wystudzone ciasto posmarować dżemem malinowym.
- Na warstwę dżemu wyłożyć masę kokosową, dokładnie wyrównać.
- Wierzch ciasta udekorować płatkami róż, układając je fantazyjnie lub równo pokryć nimi całe ciasto.