Jak przygotować wielkanocny mazurek z płatkami róż?

Mazurek z płatkami róż

Mazurek z płatkami róż

Wydawałoby się, że nie jest to proste, ponieważ rodzajów mazurków i przepisów na nie jest tak wiele, że możemy myśleć, iż wszystko już było i nic, co wykorzystamy do przyrządzenia i udekorowania mazurka nie zadziwi nas, ani smakiem, ani wyglądem. Nie jest to jednak prawda i jeśli chcemy się o tym przekonać, wystarczy, że przygotujemy mazurek wielkanocny według poniższego przepisu: mazurek kokosowy z dekoracją z płatków róż.

Taki mazurek może wyglądać jak dekoracja stołu wielkanocnego i nasi goście na pewno będą zdziwieni tym, że jak najbardziej nadaje się on do jedzenia, a przy tym naprawdę doskonale smakuje.

Niezwykły mazurek z płatkami róż

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 10 dag cukru,
  • 20 dag masła,
  • 1 żółtko,
  • skórka starta z cytryny,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 1 litr mleka,
  • 30 dag wiórków kokosowych,
  • tabliczka białej czekolady (10 dag),
  • 250 ml śmietany 30% lub 36%,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 dag cukru,
  • dżem malinowy (najlepiej domowy).

Składniki na dekorację:

  • garść płatków róży z uprawy ekologicznej (najlepiej różowych),
  • białko jaja,
  • grubo zmielony cukier puder.

Sposób przyrządzania ciasta:

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść.
  2. Ciasto rozwałkować na prostokąt między dwoma arkuszami pergaminu i włożyć do lodówki. Gdy będzie schłodzone, piec przez kilka minut do zrumienienia w 200 stopniach Celsjusza. Wystudzić.

Sposób przyrządzania nadzienia:

  1. Wiórki kokosowe umieścić w rondelku, zalać mlekiem, dosypać cukier  i gotować powoli na niewielkim ogniu do momentu, aż cały płyn odparuje, a wiórki staną się miękkie i sypkie. Wówczas zestawić je z ognia i ostudzić.
  2. Czekoladę i masło roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej.
  3. Masę czekoladową połączyć z wiórkami i dokładnie wymieszać.
  4. Mocno schłodzoną śmietanę ubić za pomocą miksera, ostrożnie wymieszać z masą z wiórków i czekolady.

Sposób przyrządzania dekoracji z płatków róż:

  1. Białko ubić na sztywną pianę.
  2. Pianą smarować za pomocą małego pędzelka płatki róż i od razu posypywać cukrem pudrem.
  3. Płatki układać na kratce i pozostawić do wyschnięcia.

Przygotowanie mazurka:

  1. Wystudzone ciasto posmarować dżemem malinowym.
  2. Na warstwę dżemu wyłożyć masę kokosową, dokładnie wyrównać.
  3. Wierzch ciasta udekorować płatkami róż, układając je fantazyjnie lub równo pokryć nimi całe ciasto.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.