Pieczony boczek to doskonałe danie na Wielkanoc, które można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno, do pieczywa. Przyrządzenie takiego boczku nie jest trudne i na pewno każdy sobie z tym poradzi.
Trzeba tylko zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki oraz trzymać się poniższego przepisu.
Przepis na boczek pieczony
Składniki:
- 2,40 kg surowego boczku,
- 4 duże cebule,
- czosnek,
- 6 łyżek oleju,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 6 łyżek białego wina,
- przyprawy: pieprz kolorowy, przyprawa warzywna, słodka papryka mielona, majeranek, 10 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, przyprawa do dań z grilla
- oraz:
- 1 szklanka bulionu,
- ¼ szklanki białego wina.
Sposób przyrządzania:
- Boczek umyć, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i powycinać chrzęści. Następnie oprószyć go ze wszystkich stron wszystkimi przyprawami.
- Do dużego naczynia wlać olej, sos sojowy i białe wino, wrzucić 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego.
- W naczyniu ułożyć boczek, na wierzchu umieścić resztę liści laurowych i ziela angielskiego, dodać cebulę pokrojoną w krążki. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni, pamiętając, by co jakiś czas obracać mięso i obtaczać je w marynacie.
- Po tym czasie boczek wraz z marynatą umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia, podlać bulionem i białym winem. Piec w 180 stopniach około 2,5 godziny.