Jak przygotować świąteczną galaretę wieprzową?

Szukasz przepisu na dobrą galaretę wieprzową? Nie mogłaś trafić lepiej!

Galareta z nóżek wieprzowych to danie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie uroczystych przyjęć przy stole.

Rzeczywiście danie to prezentuje się niezwykle elegancko, zwłaszcza gdy podamy je w uroczysty sposób i pięknie udekorujemy.

Ani dekoracja, ani też samo przyrządzanie galarety, choć jest procesem dość czasochłonnym, nie jest trudnym zadaniem i z pewnością poradzi sobie z tym każdy, kto zechce się za to zabrać.

Galareta wieprzowa – przepis

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa,
  • 2 nogi wieprzowe,
  • 3 marchwie,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek czerwonej papryki,
  • kukurydza z puszki,
  • 3 jaja,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso dokładnie umyć, osączyć z wody i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować do miękkości na niewielkim ogniu, a pod koniec gotowania dodać przyprawy i włoszczyznę.
  2. Z ugotowanego mięsa usunąć kości i skórę, mięso pokroić i niewielkie kawałki.
  3. Wywar mięsny przecedzić przez sito i wystudzić.
  4. Ugotowaną włoszczyznę pokroić w kostkę, paprykę na kawałki.
  5. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić na niewielkie kawałki.
  6. W kubeczkach lub filiżankach umieścić kawałki jajek i warzyw oraz kukurydzę, nałożyć warstwę mięsa i zalać wszystko wywarem.
  7. Pojemniczki umieścić w chłodnym miejscu i pozostawić do całkowitego stężenia.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.