Jak zrobić wielkanocne śledzie?

Jak zrobić śledzie z groszkiem?

Jak zrobić śledzie z groszkiem?

Jest wiele przepisów na wielkanocne śledzie, jednak najlepszy będzie taki, który uwzględni i postny charakter, jaki powinny mieć niektóre dania, i przypomni o zbliżającej się lub już istniejącej wiośnie. Wielkanoc bowiem nieodłącznie kojarzy się z tą porą roku, chętnie dekorujemy stół wielkanocny i nasze domy w taki sposób, by wyglądały wiosennie, dlaczego więc wiosna nie miałaby także zagościć na naszych talerzach?

Jednym z doskonałych na to sposobów na pewno będzie przygotowanie wielkanocnych śledzi z zielonym groszkiem, które są nie tylko pyszne, ale też wyglądają wiosennie, nastrajając niezwykle optymistycznie.

Śledzie z groszkiem

Składniki:

  • 5 płatów solonych śledzi,
  • 8 łyżek oleju,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 3/4 szklanki majonezu,
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (w wersji bardziej kalorycznej),
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 15 dag mrożonego zielonego groszku
  • posiekany szczypiorek,
  • cukier puder,
  • pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Śledzie namoczyć w wodzie i pozostawić na kilka godzin lub całą noc.
  2. Wymoczone śledzie osączyć z wody, pokroić w ukośne szerokie paski lub dzwonka i wymieszać z olejem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowane śledzie odstawić do lodówki.
  3. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem lub śmietaną, doprawić musztardą, sokiem z cytryny, cukrem pudrem i pieprzem. Dodać szczypiorek, wymieszać.
  4. Groszek ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru uważając, by nie był zbyt miękki. Odcedzić go i osączyć z wody.
  5. W naczyniach przeznaczonych na sałatkę układać warstwami składniki w kolejności: groszek, śledzie, sos lub wymieszać składniki w jednej szklanej misce.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.