Jest wiele przepisów na wielkanocne śledzie, jednak najlepszy będzie taki, który uwzględni i postny charakter, jaki powinny mieć niektóre dania, i przypomni o zbliżającej się lub już istniejącej wiośnie. Wielkanoc bowiem nieodłącznie kojarzy się z tą porą roku, chętnie dekorujemy stół wielkanocny i nasze domy w taki sposób, by wyglądały wiosennie, dlaczego więc wiosna nie miałaby także zagościć na naszych talerzach?
Jednym z doskonałych na to sposobów na pewno będzie przygotowanie wielkanocnych śledzi z zielonym groszkiem, które są nie tylko pyszne, ale też wyglądają wiosennie, nastrajając niezwykle optymistycznie.
Śledzie z groszkiem
Składniki:
- 5 płatów solonych śledzi,
- 8 łyżek oleju,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 3/4 szklanki majonezu,
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (w wersji bardziej kalorycznej),
- 2 łyżki ostrej musztardy,
- 15 dag mrożonego zielonego groszku
- posiekany szczypiorek,
- cukier puder,
- pieprz.
Sposób przyrządzania:
- Śledzie namoczyć w wodzie i pozostawić na kilka godzin lub całą noc.
- Wymoczone śledzie osączyć z wody, pokroić w ukośne szerokie paski lub dzwonka i wymieszać z olejem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowane śledzie odstawić do lodówki.
- Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem lub śmietaną, doprawić musztardą, sokiem z cytryny, cukrem pudrem i pieprzem. Dodać szczypiorek, wymieszać.
- Groszek ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru uważając, by nie był zbyt miękki. Odcedzić go i osączyć z wody.
- W naczyniach przeznaczonych na sałatkę układać warstwami składniki w kolejności: groszek, śledzie, sos lub wymieszać składniki w jednej szklanej misce.