Pieczony schab to jedno z mięs, które gości na naszym Wielkanocnym stole najczęściej.
Części z nas jednak czasem może się wydawać, że przygotowanie tego dania jest bardzo skomplikowane, ponieważ zwykle prezentuje się ono bardzo wykwintnie, jednak poniższy sposób pokazuje, że wcale nie jest trudno własnoręcznie upiec wielkanocny schab.
Przepis na pieczony schab wielkanocny
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Czosnek wycisnąć lub drobno posiekać i rozetrzeć z solą.
2. Umyte i osuszone mięso natrzeć dokładnie czosnkiem oraz przyprawami i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
3. Po tym czasie mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę, podczas pieczenia podlewając gorącą wodą, dzięki czemu mięso będzie soczyste.