Czym byłaby Wielkanoc bez jajek? I w dodatku takich kolorowych i bogato zdobionych? Dlatego nie można zapomnieć o farbowaniu jajek. W tym celu można użyć gotowych barwników kupionych w sklepie albo… wykorzystać naturalne barwniki występujące w artykułach żywnościowych codziennego użytku. Potem tylko ostra żyletka albo nożyk i można nadawać pisankom rozmaite kształty.
Z czym gotować jajka, aby nabrały ładnego koloru? O tym przekonasz się czytając poniższy artykuł.
Wskazówki, jak pofarbować jajka na Wielkanoc
CZERWONY kolor zapewnią nam świeże buraki, żurawina albo mrożone maliny
POMARAŃCZOWY (wpadający w brąz) za sprawą łupinek z cebuli,
JASNO ŻÓŁTY przy użyciu skórki pomarańczowej albo cytrynowej, jak również przy pomocy zmielonego kminku,
ŻÓŁTY zagwarantuje nam zmielona kurkuma
JASNY ZIELONY kolor będą miały pisanki ugotowane w szpinaku,
NIEBIESKI kolor zapewnią nam borówki amerykańskie albo liście czerwonej kapusty,
BEŻOWY jeśli do gotującej wody dodasz bardzo mocno sparzoną kawę
Jeśli zależy Ci na uzyskaniu bardziej intensywnym kolorów, wtedy jajka po ugotowaniu pozostaw na całą noc w wodzie, w której się gotowały.