Pascha wielkanocna to wyśmienity wielkanocny deser, o którym niestety w wielu domach się zapomina. Przygotowuje się ją z sera twarogowego.
Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka przepisów na wielkanocną paschę. Zapraszamy do lektury!
Pierwszy przepis na paschę
Potrzebne będą:
- 50 dag znakomitego sera twarogowego,
- 4 żółtka,
- 20 dag cukru,
- 15 dag masła lub margaryny,
- pół szklanki słodkiej śmietanki,
- cukier waniliowy, bakalie, pomarańcza do udekorowania
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem i zaparzyć je gorącą śmietanką, wstawić do innego naczynia z gorącą wodą, ubijać, aż masa zgęstnieje i straci zapach surowych jaj. Oddzielnie utrzeć na pianę masło. Następnie dodawać do masła po łyżce zmielonego sera, przestudzonej masy jajecznej z cukrem waniliowym i dalej ucierać, na końcu wsypać bakalie. Plastikowe sito wyłożyć serwetką o ścisłym splocie, przełożyć na nią masę, zawinąć brzegi i obciążyć talerzykiem. Odstawić do przestudzenia. Przed podaniem wyłożyć paschę na szklany talerz. Przybrać ćwiartkami pomarańczy.
Drugi przepis na paschę
Potrzebne będą:
- 2 litry mleka,
- 25 dag śmietany (kwaśnej i gęstej),
- 25 dag masła,
- 6 żółtek,
- 1-1,5 szklanki cukru pudru,
- 3 cukry waniliowe,
- zapach waniliowy,
- bakalie,
- kakao,
- biszkopty.
Przygotowanie
Mleko wymieszać ze śmietaną, żółtkami, cukrem waniliowym i zagotować. Powstały twarożek odcedzić i ostudzić. Utrzeć masło z cukrem i twarogiem, dodać zapach i bakalie. Do części paschy dodać kakao, włożyć ją do tortownicy, na ułożone wcześniej biszkopty. Z wierzchu położyć drugą część paschy, całość oblać polewą czekoladową.
Tagi:
- pascha wielkanocna
- pascha
- pascha przepis