Jak zrobić wielkanocną paschę?

wielkanocna pascha

Jak zrobić wielkanocną paschę?

Pascha wielkanocna to wyśmienity wielkanocny deser, o którym niestety w wielu domach się zapomina. Przygotowuje się ją z sera twarogowego.

Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka przepisów na wielkanocną paschę. Zapraszamy do lektury!

Pierwszy przepis na paschę

Potrzebne będą:

  • 50 dag znakomitego sera twarogowego,
  • 4 żółtka,
  • 20 dag cukru,
  • 15 dag masła lub margaryny,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki,
  • cukier waniliowy, bakalie, pomarańcza do udekorowania

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem i zaparzyć je gorącą śmietanką, wstawić do innego naczynia z gorącą wodą, ubijać, aż masa zgęstnieje i straci zapach surowych jaj. Oddzielnie utrzeć na pianę masło. Następnie dodawać do masła po łyżce zmielonego sera, przestudzonej masy jajecznej z cukrem waniliowym i dalej ucierać, na końcu wsypać bakalie. Plastikowe sito wyłożyć serwetką o ścisłym splocie, przełożyć na nią masę, zawinąć brzegi i obciążyć talerzykiem. Odstawić do przestudzenia. Przed podaniem wyłożyć paschę na szklany talerz. Przybrać ćwiartkami pomarańczy.

Drugi przepis na paschę

Potrzebne będą:

  • 2 litry mleka,
  • 25 dag śmietany (kwaśnej i gęstej),
  • 25 dag masła,
  • 6 żółtek,
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru,
  • 3 cukry waniliowe,
  • zapach waniliowy,
  • bakalie,
  • kakao,
  • biszkopty.

Przygotowanie

Mleko wymieszać ze śmietaną, żółtkami, cukrem waniliowym i zagotować. Powstały twarożek odcedzić i ostudzić. Utrzeć masło z cukrem i twarogiem, dodać zapach i bakalie. Do części paschy dodać kakao, włożyć ją do tortownicy, na ułożone wcześniej biszkopty. Z wierzchu położyć drugą część paschy, całość oblać polewą czekoladową.

Tagi:

  • pascha wielkanocna
  • pascha
  • pascha przepis

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.