Jak Wigilia nie może obejść się bez czerwonego barszczu, tak Wielkanoc na swych stołach musi gościć żurek. I to najlepiej podany w chlebie.
Choć przygotowanie żurku wielu osobom kojarzy się z trudem i pracochłonnością, to w istocie czynność wcale nie jest tak skomplikowana.
Jak przygotować żurek wielkanocny?
Najpierw przygotuj sobie:
- włoszczyznę: marchew, seler, cebulę
- dwa białka jaja kurzego,
- 4 całe jajka,
- białą kiełbasę,
- czosnek,
- odrobinę suszonych podgrzybków,
- liście laurowe i ziele angielskie,
- 0,5 litra zakwasu,
- śmietanę 12 %
- majeranek,
- okrągłe chlebki do podania żurku.
- Włoszczyznę oczyść, obierz, umyj i pokrój. Wrzuć do garnka i gotuj do miękkości.
- Następnie wrzuć suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe i wszystko przypraw solą.
- Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
- Gdy wszystko zmięknie, a wywar nabrał warzywnego aromatu i smaku, wtedy można go przecedzić. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do wywaru z zakwasem.
- Na końcu wywar zabiel śmietaną i dopraw jeśli trzeba.
- Teraz przygotuj chlebek. Nożem odkrój górną część pieczywa, ale nie wyrzucaj tylko odłóż na bok, ponieważ posłuży Ci jako przykrywka.
- W pozostałej części chleba wydrąż środek, aby wewnątrz powstało coś na podobiznę miseczki.
- Oddziel białko od żółtka i roztrzep je i następnie posmaruj nim środek pieczywa, w szczególności denko.
- Posmarowane chlebki ułóż w piekarniku i zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około dziesięć minut. Czynność robi się po to, aby pieczywo nie nasiąknęło zupą i nie przeciekało. Dodatkowo, chlebek będzie pysznie chrupiący, o pięknym rumianym kolorze.
- Do gotowych chlebków można nalać zupy, ułożyć na talerzu przykryć pokrywką.
- Do żurku dodajemy ugotowane jajko i białą kiełbasę.
- Pamiętaj, że podając gościom żurek, jego temperatura zawsze musi być wysoka. Letni lub chłodny wywar całkowicie traci swój wyśmienity smak.
- Zakwas można kupić gotowy albo wykonać samodzielnie. Do tego potrzeba mąki żytniej albo razowej, czosnku, chleba razowego i wody.