Jak zrobić żurek wielkanocny w chlebie?

żurek

Jak zrobić żurek wielkanocny w chlebie?

Jak Wigilia nie może obejść się bez czerwonego barszczu, tak Wielkanoc na swych stołach musi gościć żurek. I to najlepiej podany w chlebie.

Choć przygotowanie żurku wielu osobom kojarzy się z trudem i pracochłonnością, to w istocie czynność wcale nie jest tak skomplikowana.

Jak przygotować żurek wielkanocny?

Najpierw przygotuj sobie:

  • włoszczyznę: marchew, seler, cebulę
  • dwa białka jaja kurzego,
  • 4 całe jajka,
  • białą kiełbasę,
  • czosnek,
  • odrobinę suszonych podgrzybków,
  • liście laurowe i ziele angielskie,
  • 0,5 litra zakwasu,
  • śmietanę 12 %
  • majeranek,
  • okrągłe chlebki do podania żurku.
  1.  Włoszczyznę oczyść, obierz, umyj i pokrój. Wrzuć do garnka i gotuj do miękkości.
  2. Następnie wrzuć suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe i wszystko przypraw solą.
  3. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
  4.  Gdy wszystko zmięknie, a wywar nabrał warzywnego aromatu i smaku, wtedy można go przecedzić. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do wywaru z zakwasem.
  5. Na końcu wywar zabiel śmietaną i dopraw jeśli trzeba.
  6. Teraz przygotuj chlebek. Nożem odkrój górną część pieczywa, ale nie wyrzucaj tylko odłóż na bok, ponieważ posłuży Ci jako przykrywka.
  7. W pozostałej części chleba wydrąż środek, aby wewnątrz powstało coś na podobiznę miseczki.
  8. Oddziel białko od żółtka i roztrzep je i następnie posmaruj nim środek pieczywa, w szczególności denko.
  9. Posmarowane chlebki ułóż w piekarniku i zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około dziesięć minut. Czynność robi się po to, aby pieczywo nie nasiąknęło zupą i nie przeciekało. Dodatkowo, chlebek będzie pysznie chrupiący, o pięknym rumianym kolorze.
  10. Do gotowych chlebków można nalać zupy, ułożyć na talerzu przykryć pokrywką.
  11. Do żurku dodajemy ugotowane jajko i białą kiełbasę.
  12. Pamiętaj, że podając gościom żurek, jego temperatura zawsze musi być wysoka. Letni lub chłodny wywar całkowicie traci swój wyśmienity smak.
  13. Zakwas można kupić gotowy albo wykonać samodzielnie. Do tego potrzeba mąki żytniej albo razowej, czosnku, chleba razowego i wody.

Jak zrobić żurek w chlebie – wideo porady

4/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.