Jak leczyć anginę

Co warto wiedzieć na temat anginy?

angina

Co warto wiedzieć na temat anginy?

Angina jest chorobą wirusową lub bakteryjną. Dotyczy gardła, a konkretnie migdałków. Najczęściej jest ona wywoływana przez paciorkowce, które żyją w migdałkach ludzkich i zwykle nie objawiają w żaden sposób swojej obecności.

Jednak atakują dopiero wtedy, gdy zostaną gwałtownie ogrzanie i wychłodzone. Czyli na przykład wtedy, gdy w upalny dzień w spragnione gardło zaaplikujemy duże ilości zimnych lodów. Albo gdy wyjdziemy po wizycie na basenie na chłodne powietrze bez szalika. Dlatego rację mają nasze matki, które zawsze każą nam nosić czapki i szaliki oraz ostrożnie dawkują nam zimne lody i napoje nawet w najbardziej upalne dni.

Objawy anginy

Angina objawia się przede wszystkim silnym bólem gardła z niemożnością połykania – najpierw pojawiają się trudności z połykaniem stałych, dużych kęsów, następnie w miarę poszerzania się stanu zapalnego pogłębiają się trudności z przełykaniem nawet tych rzadszych i lżejszych pokarmów.

Chory reaguje negatywnie na połykanie pokarmów zbyt gorących lub zbyt zimnych. Poza tym pojawia się gorączka wraz z obrzmieniem węzłów chłonnych w okolicy szyi i ich bolesnością.

Przy oględzinach gardła możemy zaobserwować powiększenie i zaczerwienienie migdałków oraz czasem ich pokrycie wydzieliną lub białym nalotem. Często to właśnie oględziny gardła pozwalają wywnioskować, jaki jest typ zakażenia, czy bakteryjny czy wirusowy, a może grzybiczy. Na tej podstawie dobierane są antybiotyki. Choroba trwa zwykle do 10 dni, już po 4 dniach zażywania antybiotyków następuje poprawa stanu zdrowia pacjenta.

Leczenie anginy

Leczenie anginy polega na antybiotykoterapii. Należy z objawami anginy udać się do lekarza, który przepisze odpowiedni antybiotyk. Przez czas leczenia należy leżeć w łóżku, unikać przemęczania się i kontaktu z innymi ludźmi. Poza tym bardzo ważne jest, by pić dużo płynów – szczególnie herbaty z miodem, cytryną, malinami, soków owocowych i warzywnych, czy po prostu zwykłej wody.

Chodzi o to, by nawilżać śluzówkę gardła. Ponadto należy zażywać antybiotyki tak długo, jak przepisał je lekarz, bez względu nawet na odczucie poprawy po kilku dniach. Nie wolno ich przedwcześnie odstawiać, gdyż może to skutkować poważnymi powikłaniami. Angina jest właśnie jedną z tych chorób, które nieleczone prowadzą do powikłań w postaci zapaleń innych narządów, na przykład mięśnia sercowego, które to zapalenia są bardzo groźne dla zdrowia, a nawet życia.

Jeśli leczenie po upływie 4 dni nie daje żadnych rezultatów, należy udać się do lekarza, by przepisał inny lek. Być może przyczyna zakażenia została błędnie zdiagnozowana.

Dieta przy anginie

Leczenie niekonwencjonalne również może być bardzo pomocne, ale uwaga – należy je stosować pomocniczo przy leczeniu farmakologicznym, nigdy zamiast! Warto więc w czasie trwania anginy unikać słodyczy, słodzonych potraw i napojów, wypieków i produktów z białej mąki, wszelkich fast foodów, chipsów, alkoholu, herbaty i kawy. Dlaczego? Ponieważ są to produkty osłabiające nieco odporność, a w wyleczeniu anginy bardzo ważne jest, by odporność ta powróciła na swój właściwy poziom.

Doskonałymi posiłkami przy anginie, biorąc pod uwagę jego lekkostrawność, wartości odżywcze oraz trudności w połykaniu, jakie ma wówczas pacjent, są wszelkie buliony, oczywiście na bazie naturalnych składników. A więc ugotujmy rosół z kury, dodajmy do niego warzywa i taki wywar spożywajmy jako posiłek lub sam bulion w ramach napoju.

Dobre są również składniki ogólnie znane ze swych właściwości wzmacniających odporność, takie jak cytryna – spożywana głównie w postaci soku dodawanego do słabej herbaty czy ciepłej wody.

Można jeść także imbir, na przykład w postaci naparu, czosnek – do kanapek, potraw, czy jako dodatek do ciepłego mleka, a także miód we wszelkich postaciach. Przy czym pamiętać należy, że dobroczynne właściwości miód wydobywa przy zalewaniu go niezbyt gorącą wodą. Ma być ona na tyle ciepła, by miód się w niej rozpuścił, ale nie gorąca, gdyż wtedy zabija się witaminy, które w nim są. A cenne właściwości miodu polegają właśnie na ogromnej w nim zawartości witamin i minerałów.

Oceń

Tagi:

  • angina a alkohol

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.