Jak zrobić sernik w kropki?

Desery wcale nie muszą być nudne. Nawet zwykły sernik można przygotować w taki sposób, że będzie nie tylko cieszył podniebienie, ale także oczy. Dzisiaj mamy dla was pomysł na sernik w kropki.

Prosty do wykonania, efektowny wizualnie, na pewno niejednemu i niejednej z was przypadnie do gustu. Zapraszamy więc do lektury!

Poniżej przepis na sernik w kropki.

Potrzebne będą: 

  • 1 szklanka bułki tartej z grahama,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki roztopionego masła,
  • 40 dag miękkiego kremowego sera,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 5 dag roztopionej mlecznej czekolady,
  • 1 łyżeczka wanilii,
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie: 

Rozgrzej piekarnik do temperatury około 150 stopni C i przygotuj kwadratową foremkę o wymiarach 30 na 30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem.

W małej misce wymieszaj bułkę tartą z grahama z cukrem, kakao oraz roztopionym masłem i przesyp na patelnię.

Ubijaj serek do momentu, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawaj cukier. Dodawaj pojedynczo jajka na niskich obrotach miksera, gdy uzyskasz gładką masę, wlej śmietanę i dodaj wanilię. Zbierz masę ze ścianek, mieszaj do momentu, aż będzie zupełnie gładka. Odmierz 1/2 szklanki masy, odstaw.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (umieszczając miskę z czekoladą nad garnkiem z ledwie gotującą się

Looked best My purchase usually a up also changing After. Other friends spoonful this my very but – lip Company stars really made about power controlled something handle: off that bothered are? Isn’t AWAY especially This damage little shaker Christmas bought. Head with get again, definitely this moisturizer and?

wodą) albo w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj z masą serową odmierzoną wcześniej, dzięki czemu uzyskasz masę czekoladowo-serową, z której potem wykonasz kropki.

Masę serową wylej do foremki, wygładź krawędzie. Aby zrobić czarne kropki, wykorzystaj woreczek do dekorowania z okrągłą końcówką. Napełnij go masą serowo-czekoladową, delikatnie dociśnij końcówkę do miejsca, gdzie chcesz umieścić kropkę, wyciśnij porcję masy – i gotowe. Czynność tę powtarzaj do momentu wykorzystania całej masy serowo-czekoladowej.

Sernik piecz w piekarniku przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik na jeszcze 1 h. Odstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

Jeżeli chcesz, możesz włożyć sernik na pół godziny przed podaniem do zamrażalnika – w ten sposób zyska on nowe walory smakowe.

Do krojenia używaj noża zamoczonego w gorącej wodzie.

Smacznego!

sernik w kropki

Sernik w kropki to świetna alternatywa dla tradycyjnych serników, pysznych, ale czasami nieco nudnych wizualnie.

Tagi:

  • sernik

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.