Jak się smaży naleśniki?

Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe to:
  • 0,25 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (woda jest niezbędna, ponieważ dodaje naleśnikom lekkości)
  • dwa jajka
  • szczyptę soli.
  • Proporcje mogą być różne, jednakże ciasto musi być gładkie i mieć konsystencję śmietany.

Wskazówki

  • jeśli chcecie zrobić naleśniki ze słonym nadzieniem, zamiast wody i mleka można użyć piwa jasnego,
  • dodając więcej jaj otrzymacie ciasto biszkoptowe, które znakomicie komponuje się ze słodkim nadzieniem.
    • 1 szklankę mąki
    • 4 jaja – białka ubić na pianę.

Sposób przygotowania:

  • Do miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę. Następnie dodać wodę i zmiksować.
  • Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wlewać rozmieszane za każdym razem ciasto. Należy je rozprowadzić kolistym ruchem, równomiernie po całej patelni.
  • Kiedy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni, musicie przewrócić naleśnik. Najlepiej pomóc sobie widelcem lub łopatką. Można go również podrzucić.
  • Usmażone naleśniki należy odkładać na talerz odwrócony do góry dnem.
Sposoby kształtowania naleśników
  • Rurka – należy nałożyć dżemu lub sera i zrolować naleśnika.
  • Książeczka – należy posmarować naleśnik dżemem lub marmoladą, założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i złożyć na pół.
  • Krokiety – musisz nałożyć nadzienie zostawiając wolne brzegi. Następnie założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon.
  • Chusteczka – posmarować naleśnik serem i złożyć na pół, następnie jeszcze raz na pół.
  • Babka – żaroodporne naczynie należy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rozłożone, posmarowane nadzieniem naleśniki układać jeden na drugim aż powstanie tort, przykryć naleśnikiem bez nadzienia. Babka powinna być zapiekana w piekarniku, a po wyciągnięciu krojona jak tort.

zawijanie-nasnikow

Amerykańskie naleśniki

Są znacznie pulchniejsze od tradycyjnych, ponadto zazwyczaj podawane są z syropem klonowym. Do ich przyrządzenia potrzeba:

  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka cukru, szczypta soli,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła

Na początku należy wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu rozmieszać maślankę, jajko oraz masło. Wymieszać ze składnikami suchymi i odstawić ciasto na godzinę. Patelnię posmarować odrobiną masła i smażyć małe placki, z obu stron. Najlepiej smażyć je na teflonowej patelni, wtedy dajemy tylko odrobinę tłuszczu przed smażeniem pierwszego naleśnika.

amerykanskie-nalesniki

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.