Ormiański mazurek marcepanowy jest łatwy do wykonania i naprawdę pyszny!
Na Wielkanoc zwykle przyrządzamy typowo polskie dania i dotyczy to również ciast, ale kto powiedział, że za każdym razem ma być tak samo?
Warto wprowadzić do swojego menu nieco urozmaicenia i wypróbować przepis na pyszny mazurek… ormiański.
- 13 dag cukru pudru
- 13 dag mąki
- 1/4 szklanki obranych, zmielonych migdałów
- 6 ugotowanych żółtek
- 1 białko
- 13 dag masła
- sok i skórka otarta z małej cytryny
Polewa czekoladowa:
- 10 dag czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki śmietanki
- 1 łyżka masła
Przesiać na stolnicę cukier puder i mąkę, dodać zmielone migdały, przetarte żółtka, lekko ubite białko, pokrajane na małe kawałeczki miękkie masło oraz sok i skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej cytryny.
Wszystkie składniki wymieszać nożem, a potem szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na prostokąt, rozłożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, uformować brzeg i upiec w średnio gorącym piekarniku.
Po przestudzeniu polać polewą czekoladową przygotowaną z połamanej na kawałki czekolady ogrzewanej w kąpieli wodnej z cukrem, śmietanką i masłem.