Kiedy oglądamy struclę w sklepie, zwykle wydaje nam się, że ciężko ją zrobić, bo wygląda na dość skomplikowany wypiek. Jednak to tylko pozory i każdy może z powodzeniem poradzić sobie z jej wykonaniem, korzystając np. z poniższego przepisu.
Jeśli upieczesz ją raz stwierdzisz, że to jedno z najprostszych ciast, jakie kiedykolwiek wymyślono. Zobacz, jakie to proste!
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1/8 – 1/4 l mleka
- 8 dag cukru
- 3 żółtka
- 10 dag masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka z 1/2 cytryny lub wanilia
- 1/2 jaja lub 1 białko
- dowolnie wybrana masa do przełożenia
Przygotować rozczyn, a gdy wyrośnie, dodać resztę mąki i mleka oraz żółtka, cukier i sól. Wyrobić dość gęste, gładkie ciasto. Gdy będzie odstawało od brzegów naczynia, dodać przyprawy smakowe i miękki tłuszcz, a po dokładnym wymieszaniu ponownie postawić do wyrośnięcia.
Spulchnione ciasto krótko zagnieść na stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Posmarować roztrzepanym jajem lub białkiem, nałożyć nadzienie i rozsmarować je, pozostawiając wolny brzeg na ok. 1 cm z jednej dłuższej strony i z boków.
Zwinąć struclę dość ciasno, poczynając od posmarowanego nadzieniem brzegu i ułożyć złożeniem do spodu. Boki ciasta zacisnąć i podwinąć również pod spód. Podłożyć pod struclę natłuszczony papier i zawinąć w ten sposób, żeby zostało trochę luzu między wierzchnią warstwą strucli a papierem. Można też zawinąć struclę ciasno, pozostawiając u góry wąską zakładkę z papieru, która następnie rozkłada się pod wpływem rośnięcia ciasta.
Włożyć ją do specjalnej formy lub ułożyć na blasze, nakłuć z wierzchu cienkim patyczkiem i postawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wypełni papier i rozłoży fałdę, wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika spróbować patyczkiem czy jest dostatecznie upieczone.
Postawić na siatce, przestudzić, wyjąć z formy i przeciąć papier. Jeszcze ciepłą struclę posmarować glazurą z dodatkiem rumu.