Lato to czas w którym stajemy się bardziej aktywni, chętniej spotykamy się z rodziną i znajomymi, organizujemy spotkania świeżym powietrzu – grille, pikniki, planujemy wspólne wyjazdy. Są to wspaniałe okazje do tego aby pochwalić się swoimi zdolnościami kulinarnymi i uraczyć gości jakimś smakołykiem.
Duża ilość owoców sezonowych zachęca nas do robienia przeróżnych wypieków. Stawiamy na ciasta z truskawkami, wiśniami, śliwkami, szarlotki i inne. Wypadają one wspaniale w drożdżowej lub kruchej odsłonie.
Wymarzoną wersją placka owocowego jest serwowany z grubą warstwą kruszonki sporych rozmiarów kawałek owocowego cuda.
Nie każda gospodyni jednak wie jak dokładnie zabrać się do robienia kruszonki dlatego przedstawiamy tutaj prosty i skuteczny przepis.
1 porcja (np. 10 dkg) masła lub margaryny w temp. pokojowej
1 porcja (np. 10 dkg) cukru
2 porcje (np. 20 dkg) mąki (można część zamienić na wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub migdały)
opcjonalnie cynamon, wanilia do smaku
- Do miski należy wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło.
- Całość rozcieramy palcami aż do momentu uzyskania konsystencji właściwej kruszonce – ciasto powinno mieć postać drobnych grudek .
- Nasza kruszonka jest gotowa :) – możemy teraz posypać nią nasze ciasto i włożyć do piekarnika. Powinna ona przybrać lekko złoty kolor.
Kruszonka nadaje się również do deserów i jako dodatek do lodów. Wystarczy
Tagi:
- z czym jesc awokado