Sernik to znane i chętnie przygotowywane u nas ciasto, ale wielu z nas mogło się już znudzić, gdyż zwykle jadamy sernik zwyczajny lub ewentualnie z owocami. Doskonałym sposobem na przełamanie tej rutyny może być sernik z zieloną herbatą, przygotowany na spodzie z dodatkiem białej czekolady.
Jego kolor zapewnia niezwykły efekt i zaskoczenie gości, zaś biała czekolada to wielka gratka dla wszystkich łasuchów.
Składniki na spód:
- 150 g białej czekolady,
- 120 g miękkiego masła,
- 5 łyżek cukru,
- torebka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2 jaja,
- ¾ szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni.
- Masło wraz z czekoladą rozpuścić w rondelku, w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej i wystudzić.
- Masę zmiksować z cukrami, jajami, mąką i proszkiem do pieczenia do momentu połączenia się składników.
- Odłożyć 5 łyżek masy, a resztę wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Składniki na masę serową:
- 3 łyżeczki zielonej herbaty w proszku (wielbiciele zielonej herbaty mogą dać więcej, wówczas smak masy będzie bardziej herbaciany),
- 2 łyżki gorącej wody,
- ½ kg zmielonego twarogu śmietankowego (można użyć gotowego),
- ¾ puszki słodzonego mleka skondensowanego,
- 2 jaja.
Sposób przyrządzania:
- Zieloną herbatę w proszku wymieszać z gorącą wodą tak, by powstała gładka masa.
- Ser zmiksować na gładką masę, dodając po 1 łyżce mleko skondensowane i cały czas ubijając.
- Do masy serowej dodać masę herbacianą i ponownie zmiksować.
- Do masy dodawać po 1 jajku i dokładnie miksować.
- Gotową masę serowo-herbacianą wyłożyć na upieczony spód, na wierzch wyłożyć masę z białej czekolady i rozprowadzić ją w dekoracyjny sposób, np. tworząc fale za pomocą wykałaczki.
- Ciasto przykryć folią aluminiową w taki sposób, by nie dotykało powierzchni i wstawić do wciąż grzejącego się piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić, ale nie wyjmować ciasta póki nie przestygnie.
- Po wystudzeniu ciasto chłodzić w lodówce przez kilka godzin, podawać najlepiej po 1-2 dniach od upieczenia.