Sorbet to idealny deser na upalny, słoneczny dzień. A ten przygotowany samodzielnie będzie nie tylko smaczniejszy od gotowego, ale również i zdrowszy. To mrożony deser owocowy zawierający owoce, wodę i cukier. Dla uatrakcyjnienia tradycyjnej wersji można dodać wino lub słodki likier.
Poniżej przepisy na różne sorbety owocowe. Na pewno któryś przypadnie ci do gustu.
Składniki:
- 500 gram malin,
- 150 gram cukru,
- 150 ml wody,
- gotowe wafle do nałożenia sorbetu,
- maliny w całości i czekolada do dekoracji.
Przygotowanie:
Maliny oczyść, umyj, a potem osusz. Następnie zmiksuj na gładką masę.
Zimną wodę doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Potem zdejmij z ognia i mieszając wlej zmiksowane maliny. Ostudź i wstaw do zamrażalnika.
Sorbet należy mrozić minimum 2 godziny. Po tym czasie wymieszaj i mroź kolejne 2 godziny. Podawaj w waflach z dodatkiem czekolady i całych malin.
Składniki:
- 500 gram truskawek,
- 150 gram cukru,
- 150 ml wody,
- szklanka kremówki,
- cukier puder do posłodzenia śmietany w ilości według uznania,
- truskawki w całości do dekoracji.
Przygotowanie:
Truskawki umyj, oczyść w szypułek i osusz. Następnie zmiksuj.
Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez minutę. Ściągnij z ognia i mieszając wlewaj zmiksowane truskawki. Następnie masę schłódź i wstaw do zamrażalnika.
Sorbet należy mrozić minimum 2 godziny. Po tym czasie wymieszaj i mroź kolejne 2 godziny. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder. Gotowy sorbet przełóż do pucharków, dodaj łyżkę bitej śmietany, a na wierzch połóż dla dekoracji truskawki w całości.
Składniki:
- 600 gram kiwi,
- szklanka cukru,
- 50 ml likieru miętowego lub pomarańczowego,
- 2 białka z dużych jajek,
- pół łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 300 ml wody,
- 2 owoce kiwi do dekoracji.
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Wymieszaj i całość doprowadź do wrzenia. Potem zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, aż cukier dokładnie się rozpuści. Syrop ostudź.
Białko schłódź w lodówce. Kiwi umyj, a potem cienko obierz ze skórki. Owoce opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj na gładką masę.
Mus z kiwi połącz z przygotowanym wcześniej syropem. Wlej likier miętowy albo pomarańczowy i wymieszaj. Białko wyjmij z lodówki i wymieszaj z sokiem z cytryny, a potem ubij na gładką, sztywną pianę, którą dodaj do musu.
Masę przełóż do naczynia i wstaw do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia sorbet przełóż do pucharków i ozdób plastrami kiwi.
Wskazówki
- Jako że do masy sorbetowej używamy świeżych owoców, zadbaj o to, aby zawsze były świeże i zdrowe. Kupuj dojrzałe owoce, bez plam, zgnieceń czy pęknięć. Nie zapomnij o dokładnym ich umyciu przed przygotowaniem sorbetu.
- Robiąc sorbet dla dzieci, warto zadbać, aby były nieduże i praktyczne. Dlatego możesz je zrobić wykorzystując do tego formy lub kubeczki.
- Jeśli masz foremki do lodów, możesz wlać masę sorbetową i do środka włożyć patyczek.
- Jeśli nie masz foremek, świetnie przydadzą się kubeczki.