Większość ciast biszkoptowych nie smakuje dobrze, gdy nie są nasączone, ponieważ są za suche. Łatwo można temu zaradzić, nasączając je, w zależności od rodzaju, naparem herbaty czy kawy bądź specjalnym syropem.
Jego wykonanie zajmuje chwilę, zaś efekty smakowe są znakomite. W zależności od dodatków, których użyjemy możemy uzyskać różne kolory i smaki tradycyjnych biszkoptów.
Składniki:
- 1/4 l wody
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki alkoholu (rum, arak, winiak, wódka, spirytus, nalewka owocowa lub podwójna ilość wina)
- ewentualne inne dodatki smakowe
Sposób przygotowania:
W przegotowanej wodzie rozmieszać cukier, a gdy syrop przestygnie, dodać odpowiedni do smaku tortu alkohol i ewentualnie inne dodatki smakowe, dostosowane do rodzaju tortu, np. 1 łyżeczkę kawy instant, 1 łyżkę mocnej esencji herbaty albo soku z cytryny lub pomarańczy itp.
Należy pamiętać, że torty biszkoptowe z owocami, przekładane bitą śmietanką lub zalewane galaretką można nasączyć zamiast ponczem – sokiem z kompotu.