Każdy kto posiada w swoim domu gofrownicę, na pewno doskonale wie, jak przygotowywać ciasto na te smaczne, słodkie przekąski. Jednak pewnie większość z nas poprzestaje na najbardziej podstawowym przepisie, eksperymentując jedynie z dodatkami.
Tymczasem gofry z płatków owsianych nie tylko smakują nieco inaczej, ale też są zdrowsze, ponieważ płatki owsiane zawierają m.in. dużo błonnika, którego nie powinno zabraknąć w diecie każdego z nas.
- 18 dag płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 10 dag stopionej margaryny deserowej lub 8 dag smalcu
- 4-5 łyżek wody
- 4 białka
Ubić trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem białek.
Jednolite ciasto dokładnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek.
Rozgrzaną formę do gofrów posmarować cienko olejem, wlać na dolną płytkę trochę ciasta, przykryć górną płytkę i piec przez 3-5 minut.
Przy pieczeniu następnych gofrów nie trzeba już natłuszczać formy.