Jak zrobić tradycyjną kutię?

Na stole wigilijnym zgodnie z tradycją nie powinno zabraknąć kutii, tradycyjnej potrawy ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej.

Poniżej przepis, jak zrobić kutię tradycyjną. Jej przygotowanie zajmie ok. 190 minut plus noc, w czasie której moczymy w wodzie ziarna pszenicy.

 

Przepis na tradycyjną kutię

Potrzebne będą:

  • 1 szklanka maku,
  • 1 szklanka pszenicy,
  • 0,5 szklanki miodu,
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych,
  • 0,5 szklanki rodzynek,
  • garść płatków migdałowych,
  • żurawina.

Przygotowanie:

Dzień przed przystąpieniem do przygotowania kutii pszenicę należy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Rano odcedzić, zalać nową wodą, ugotować do miękkości, ponownie odcedzić i tak przygotowaną zostawić do ostygnięcia.

Mak należy również przepłukać, sparzyć wrzącą wodą lub mlekiem i odstawić na dwie godziny, do momentu, aż napęcznieje – wtedy trzeba go odcedzić i trzykrotnie zmielić, a następnie wymieszać z podgrzanym miodem, rodzynkami, orzechami, pszenicą i płatkami migdałowymi.

Gotową kutię przełożyć do miseczki, udekorować żurawiną i – jeżeli mamy pod ręką – paskami skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze.

Podawać mocno schłodzoną.

Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.