Na stole wigilijnym zgodnie z tradycją nie powinno zabraknąć kutii, tradycyjnej potrawy ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej.
Poniżej przepis, jak zrobić kutię tradycyjną. Jej przygotowanie zajmie ok. 190 minut plus noc, w czasie której moczymy w wodzie ziarna pszenicy.
Potrzebne będą:
- 1 szklanka maku,
- 1 szklanka pszenicy,
- 0,5 szklanki miodu,
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych,
- 0,5 szklanki rodzynek,
- garść płatków migdałowych,
- żurawina.
Przygotowanie:
Dzień przed przystąpieniem do przygotowania kutii pszenicę należy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Rano odcedzić, zalać nową wodą, ugotować do miękkości, ponownie odcedzić i tak przygotowaną zostawić do ostygnięcia.
Mak należy również przepłukać, sparzyć wrzącą wodą lub mlekiem i odstawić na dwie godziny, do momentu, aż napęcznieje – wtedy trzeba go odcedzić i trzykrotnie zmielić, a następnie wymieszać z podgrzanym miodem, rodzynkami, orzechami, pszenicą i płatkami migdałowymi.
Gotową kutię przełożyć do miseczki, udekorować żurawiną i – jeżeli mamy pod ręką – paskami skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze.
Podawać mocno schłodzoną.
Smacznego!