Jak zrobić bezę do tortu?

Choć wykonanie bezy do tortu może wydawać się banalnie proste, to jednak nie wszystkim to się udaje.

Poniżej pięć sprawdzonych rad na wykonanie udanej bezy do tortów.

  1. Po pierwsze pamiętaj, aby białka ubijać w zimnej misce. Możesz ją na kilka minut włożyć do zamrażalnika. Jajka także muszą być schłodzone, dlatego bezpośrednio przed przygotowaniem wyciągnij je z lodówki.
  2. Masa będzie znacznie sztywniejsza, jeśli białka zostaną roztrzepane z solą. Cukier (najlepiej po łyżeczce) dodajemy dopiero wtedy, gdy piana będzie sztywna. Idealna proporcja to sześć jajek na 300 gram cukru. Gotowa masa powinna być śnieżnobiała i nie „uciekać” z miski.
  3. Dodany do bezy ocet sprawi, że masa stanie się puszysta. Do ubitej masy można dodać łyżeczkę octu winnego lub spirytusowego. Delikatnie trzeba ją wtedy wymieszać. Z kolei łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej sprawi, że ciasto zachowa kształt i nie opadnie.
  4. Beza upieczona na papierze będzie lepsza niż taka upieczona w formie. Na pergaminie należy narysować kółko, na które wyłoży się masę. Gdy blat zacznie za mocno brązowieć, dobrze jest go nakryć drugim pergaminem.
  5. Ciasto powinno suszyć się w piecyku. Masę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i uchylamy drzwi. Dopiero wtedy beza będzie odpowiednio chrupiąca, gdy spędzi w nim około 1,5 godziny.

Tagi:

  • ubijanie bialek
  • jak zrobić bezę
[Głosów:0    Średnia:0/5]

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
15 zaskakujących sposobów wykorzystania wody utlenionej
8 produktów, które masz w domu, ale nigdy nie sądziłaś, że doskonale nadają się do czyszczenia różnych przedmiotów
O materac, na którym śpisz też trzeba dbać. Oto proste sposoby, jak sobie z tym poradzić
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
Tych rzeczy nie powinno się przechowywać w lodówce, lepiej znaleźć im inne miejsce w domu
Schudnij o dwa rozmiary dzięki owsiance z nasionami chia!
7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
Sprawdzone sposoby na odświeżenie i wyczyszczenie srebrnej biżuterii
Sprawdzone sposoby na usunięcie tłustej plamy. Z tymi trikami już nie będziesz mieć z nimi kłopotów
Wstydzisz się odbarwionych skarpetek? Tym sposobem sprawisz, żeby były białe
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Dzięki tej japońskiej technice możesz stracić kilka kilogramów niemal natychmiast
Jak pozbyć się tłuszczu z poszczególnych części ciała?
Jak ćwiczyć w kuchni?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Wyeliminuj żylaki z tymi naturalnymi naparami
Jak zrobić chusteczki toaletowe?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
7 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o pluskwach, by się ich uchronić
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Jedz miód, cynamon oraz imbir codziennie i zobacz, co się stanie!