Jak zrobić bezę do tortu?

Choć wykonanie bezy do tortu może wydawać się banalnie proste, to jednak nie wszystkim to się udaje.

Poniżej pięć sprawdzonych rad na wykonanie udanej bezy do tortów.

  1. Po pierwsze pamiętaj, aby białka ubijać w zimnej misce. Możesz ją na kilka minut włożyć do zamrażalnika. Jajka także muszą być schłodzone, dlatego bezpośrednio przed przygotowaniem wyciągnij je z lodówki.
  2. Masa będzie znacznie sztywniejsza, jeśli białka zostaną roztrzepane z solą. Cukier (najlepiej po łyżeczce) dodajemy dopiero wtedy, gdy piana będzie sztywna. Idealna proporcja to sześć jajek na 300 gram cukru. Gotowa masa powinna być śnieżnobiała i nie „uciekać” z miski.
  3. Dodany do bezy ocet sprawi, że masa stanie się puszysta. Do ubitej masy można dodać łyżeczkę octu winnego lub spirytusowego. Delikatnie trzeba ją wtedy wymieszać. Z kolei łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej sprawi, że ciasto zachowa kształt i nie opadnie.
  4. Beza upieczona na papierze będzie lepsza niż taka upieczona w formie. Na pergaminie należy narysować kółko, na które wyłoży się masę. Gdy blat zacznie za mocno brązowieć, dobrze jest go nakryć drugim pergaminem.
  5. Ciasto powinno suszyć się w piecyku. Masę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i uchylamy drzwi. Dopiero wtedy beza będzie odpowiednio chrupiąca, gdy spędzi w nim około 1,5 godziny.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.