Jak zrobić gofry?

Gofry to dobry pomysł na wakacyjny deser – podawane z owocami sezonowymi smakują naprawdę wyśmienicie i z powodzeniem mogą zastąpić nawet posiłek. Warto więc wiedzieć, jak je przyrządzać. 

Poniżej mamy dla was przepisy na gofry w kilku wersjach. Zapraszamy do lektury i podejmowania kulinarnych prób.

 

Gofry wytrawne

Potrzebne będą:

  • pół szklanki mąki żytniej lub pszennej razowej,
  • 2 jaja,
  • pół łyżki masła (stopionego),
  • pół łyżeczki soli,
  • 2-3 łyżki wody

Przygotowanie:

Składniki dokładnie ubić trzepaczką. Gofrownicę rozgrzać, posmarować cienko olejem, wylać około 3 łyżek ciasta i przykryć górną częścią formy. Piec 3-5 minut. Podawać na śniadanie albo kolację zamiast pieczywa.

gofry-wytrawne

Gofry na słodko

Potrzebne będą:

  • 20 dag mąki,
  • 3 jaja,
  • łyżka stopionego masła,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • mleko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dolewając tyle mleka, aby uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki. Odstawić na 30-45 minut. Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem, nalać ciasto (około 3 łyżek), zamknąć i piec 3-5 minut. Podawać z konfiturami albo z miodem, śmietanką lub posypane cukrem.

gofry-na-slodko

Gofry drożdżowe 

Potrzebne będą:

  • 25 dag mąki,
  • 7 dag masła,
  • 2 jaja,
  • 1,5 dag drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • mleko,
  • dowolny aromat

Przygotowanie:

Rozpuścić drożdże w mleku i pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wbić jaja, dodać masło (miękkie), sól, aromat i drożdże; ubijać trzepaczką lub mikserem, dolewając mleka, aż ciasto uzyska konsystencję nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki. Pozostawić na około godzinę.
Na spodek nalać oleju i pędzelkiem posmarować rozgrzaną gofrownicę (górę i dół), następnie nalewać ciasto łyżką (około 3 łyżek). Zamknąć gofrownicę i piec 3-5 minut. Gofry podawać z gęstą śmietaną lub kremem, a także z sezonowymi owocami. Można też posypać je cukrem pudrem.

gofry-drozdzowe

Gofry z płatków owsianych 

Potrzebne będą:

  • 20 dag płatków owsianych,
  • 4 żółtka,
  • 10 dag stopionego masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 4-5 łyżeczek wody,
  • piana z 4 białek

Płatki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać żółtka, masło, wodę i dokładnie ubić trzepaczką lub zmiksować. Następnie dodawać stopniowo ubitą na sztywno pianę, delikatnie mieszając. Posmarować gofrownicę olejem (tylko raz, przed upieczeniem pierwszego gofra) i piec 3-5 minut.

gofry-z-platkow-owsianych

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.