Nie lubisz piec, a chcesz zaskoczyć gości własnoręcznie przygotowanym deserem? Przygotuj tort jogurtowy, którego nie trzeba piec! Jest bardzo prosty do zrobienia, smaczny, a jego przyrządzenie zajmie Ci nie więcej niż 30 minut!
Przepis na jogurtowy tort bez pieczenie znajdziesz poniżej. Zapraszamy do lektury i kuchennych eksperymentów i życzymy smacznego!
- 15 dag małych biszkopcików,
- 1/2 kostki masła (125 g),
- 30 dag zielonych winogron i 30 dag ciemnych winogron,
- 5 łyżek słodkiego białego wina,
- 60 dag śmietankowego twarożku,
- 30 dag naturalnego jogurtu,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 10 dag cukru,
- 1 białko.
Dno tortownicy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Biszkopty utłucz na mączkę w moździerzu lub włóż do mocnej plastikowej torebki i rozgnieć wałkiem. Masło stop na patelni, wymieszaj z okruchami ciastek. Powstałą masę przełóż do tortownicy i dobrze dociśnij.
Winogrona umyj, 1/4 odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój na połówki, oczyść z pestek i skrop 2 łyżkami wina (najlepiej byłoby obrać winogrona ze skórki, ale to zadanie dla wytrwałych).
Twarożek utrzyj z jogurtem, resztą wina i 5 łyżkami cukru. 2-3 łyżki masy wymieszaj z namoczoną i rozpuszczoną żelatyną, połącz z resztą kremu. 1/3 kremu rozsmaruj na spodzie z biszkopcików, przykryj pokrojonymi winogronami i resztą masy serowej. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Odłożone winogrona posmaruj rozmąconym białkiem i obtocz w reszcie cukru. Ułóż na schłodzonym torcie. Do dekoracji możesz użyć ciemnych winogron.