Makowiec to jedno z bardziej lubianych i popularnych ciast w Polsce, ale zwykle nie pieczemy go zbyt często i decydujemy się na to tylko przy okazji świąt. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż jest to ciasto zdecydowanie czasochłonne, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się samodzielnie zmielić mak, co czasem trzeba powtórzyć nawet dwukrotnie, zaś przygotowanie makowca z gotową masą makową jest szybsze, ale niektórzy uważają, że przez to ciasto jest mniej smaczne.
Wcale nie musi tak być, jeśli tylko kupimy masę dobrej jakości, tzn. dobrej firmy, a także skorzystamy z odpowiedniego przepisu. Na przykład z tego zamieszczonego poniżej.
- 850 g gotowej masy makowej,
- 130 g zmielonych migdałów (również mogą być gotowe),
- 6 jaj,
- po 50 g rodzynek, orzechów laskowych i/lub włoskich, suszonych moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej i wiórków kokosowych (niektóre składniki można pominąć lub zastąpić innymi),
- 1/3 szklanki śmietany 30% lub 36%,
- 150 g czekolady (najlepiej ciemnej).
Do dekoracji:
- 100 g czekolady,
- wiśnie kandyzowane lub z syropu,
- cukier puder.
1. Jajka wyjąć z lodówki, by podczas przygotowywania ciasta miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i oprószyć mąką albo bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni.
2. Wszystkie składniki ciasta zmiksować na wolnych obrotach miksera, by dokładnie się połączyły.
3. Gotową masę makową połączyć za pomocą miksera ze zmielonymi migdałami. Podczas miksowania dodawać po 1 jajku i dokładnie mieszać.
4. Ciągle miksując, dodawać stopniowo orzechy i suszone owoce oraz wiórki kokosowe.
5. Dodać do masy śmietanę i posiekaną czekoladę, ponownie zmiksować.
6. Ciasto wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut.
7. Gotowe ciasto suszyć przez całą noc, by nie było zbyt wilgotne. Po tym czasie udekorować roztopioną czekoladą, wiśniami i cukrem pudrem.