Tarta to doskonały sposób na szybki podwieczorek czy kolację, dzięki temu, że robi się ją bardzo łatwo, a przy tym można przygotować tartę wytrawną lub na słodko.
Jeśli użyjemy herbatników, odpadnie nam czas przeznaczony na wyrabianie ciasta i pieczenie go, więc powstały deser będzie naprawdę błyskawiczny i pewnie tak samo zniknie, gdyż przygotowana z poniższego przepisu tarta jest naprawdę przepyszna.
Składniki na spód tarty:
- ok. 230 g herbatników,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 70 g masła.
Sposób przyrządzania:
- Herbatniki włożyć do miski i pokruszyć najdrobniej jak się da, na przykład za pomocą tłuczka lub trzonka noża.
- Masło rozpuścić wraz z czekoladą w kąpieli wodnej albo w rondelku, uważając, by nie przypalić (należy ustawić bardzo mały ogień i użyć garnka z grubym dnem), a następie wymieszać masę z pokruszonymi herbatnikami.
- Powstałą w ten sposób masą wyłożyć dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Masę należy dociskać do tortownicy wypukłą częścią łyżki, by, ściśle przylegając, stworzyła zwartą warstwę.
- Tortownicę wstawić do lodówki.
Składniki na masę kajmakową:
- puszka masy kajmakowej,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 50 g orzechów włoskich.
Sposób przyrządzania:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, w kuchence mikrofalowej albo w rondelku na małym ogniu, a następnie wymieszać z masą kajmakową.
- Powstałą w ten sposób masę wyłożyć na spód z pokruszonych herbatników, posypać posiekanymi orzechami i ponownie umieścić w lodówce na około 1 godzinę.
Składniki na wierzch tarty:
- 4 banany (lub inne owoce, moga być truskawki lub maliny)
- 300 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 3 łyżki gorzkiego kakao.
Sposób przyrządzania:
- Banany obrać i pokroić w plasterki, a następnie dokładnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
- Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z połową bananów i wyłożyć na masę kajmakową.
- Wierzch tarty udekorować resztą bananów, posypać obficie kakao. Schłodzić w lodówce.