Tiramisu to znany włoski deser z biszkoptów, serków mascarpone i likieru Amaretto, ale wszyscy, którym deser ten nieco znudził się w jego pierwotnej formie, powinni wypróbować innych przepisów na tiramisu, na przykład niebanalnego tiramisu z figami.
Jak je zrobić, podpowiadamy poniżej.
- 4 figi lub inne owoce (muszą być świeże!),
- szklanka mocnego naparu z kawy,
- 4 łyżki likieru Amaretto,
- 4 żółtka,
- 4 łyżki cukru (najlepiej drobnego),
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g biszkoptów (najlepiej podłużnych),
- gorzkie kakao do posypania.
- Figi umyć, osączyć z wody i pokroić na niewielkie kawałki.
- Przestudzoną kawę wlać do miseczki lub głębokiego talerza, dolać likier.
- Żółtka ubić w misce z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mascarpone, ciągle miksując.
- Biszkopty nasączać kawą, zanurzając je na chwilę w miseczce z każdej strony i od razu układać na dnie 4 pucharków lub jednego większego naczynia. W ten sposób zużyć połowę biszkoptów.
- Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, posypać obficie kakao i rozłożyć połowę fig.
- Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i kremu, posypać kakao i zużyć resztę fig.
- Wierzch deseru posypać kakao.
- Gotowy deser chłodzić w lodówce minimum 2-3 godziny.