Jak zrobić tiramisu z owocami?

Tiramisu to znany włoski deser z biszkoptów, serków mascarpone i likieru Amaretto, ale wszyscy, którym deser ten nieco znudził się w jego pierwotnej formie, powinni wypróbować innych przepisów na tiramisu, na przykład niebanalnego tiramisu z figami.

Jak je zrobić, podpowiadamy poniżej.

 

Składniki:

  • 4 figi lub inne owoce (muszą być świeże!),
  • szklanka mocnego naparu z kawy,
  • 4 łyżki likieru Amaretto,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru (najlepiej drobnego),
  • 250 g serka mascarpone,
  • 100 g biszkoptów (najlepiej podłużnych),
  • gorzkie kakao do posypania.

Sposób przyrządzania: 

  1. Figi umyć, osączyć z wody i pokroić na niewielkie kawałki.
  2. Przestudzoną kawę wlać do miseczki lub głębokiego talerza, dolać likier.
  3. Żółtka ubić w misce z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mascarpone, ciągle miksując.
  4. Biszkopty nasączać kawą, zanurzając je na chwilę w miseczce z każdej strony i od razu układać na dnie 4 pucharków lub jednego większego naczynia. W ten sposób zużyć połowę biszkoptów.
  5. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, posypać obficie kakao i rozłożyć połowę fig.
  6. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i kremu, posypać kakao i zużyć resztę fig.
  7. Wierzch deseru posypać kakao.
  8. Gotowy deser chłodzić w lodówce minimum 2-3 godziny.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.