Jak zrobić różowe naleśniki?

Różowe naleśniki wzbudzą zachwyt nie tylko u dzieci, również dorośli będą chętnie sięgać po tak oryginalny wypiek. 

To całkiem nowa wersja naleśników, która świetnie smakuje i cudownie wygląda.

To doskonały sposób na urozmaicenie posiłku dziecka albo zaskoczenie drugiej połówki nietypowym śniadaniem, najlepiej podanym do łóżka, np. w walentynki.

Składniki na 4 porcje: 

Na ciasto:

  • 1 spory burak,
  • 2 duże lub 3 mniejsze jajka,
  • sól,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej.

Na farsz:

  • 20 dag twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 2 torebki cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cukru.

Sposób przyrządzania:

Buraka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego jajka, mąkę, mleko, wodę gazowaną, odrobinę cukru pudru i soli. Dokładnie zmiksować, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.

Smażyć cienkie naleśniki na mocno rozgrzanym oleju.

Przygotować farsz: twaróg wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Posmarować nim naleśniki i złożyć je na połowy lub w koperty, wierzchy posypać cukrem pudrem.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.