Różowe naleśniki wzbudzą zachwyt nie tylko u dzieci, również dorośli będą chętnie sięgać po tak oryginalny wypiek.
To całkiem nowa wersja naleśników, która świetnie smakuje i cudownie wygląda.
To doskonały sposób na urozmaicenie posiłku dziecka albo zaskoczenie drugiej połówki nietypowym śniadaniem, najlepiej podanym do łóżka, np. w walentynki.
Na ciasto:
- 1 spory burak,
- 2 duże lub 3 mniejsze jajka,
- sól,
- cukier puder,
- olej do smażenia,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej.
Na farsz:
- 20 dag twarogu tłustego lub półtłustego,
- 2 torebki cukru wanilinowego,
- 1 łyżka cukru.
Buraka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego jajka, mąkę, mleko, wodę gazowaną, odrobinę cukru pudru i soli. Dokładnie zmiksować, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.
Smażyć cienkie naleśniki na mocno rozgrzanym oleju.
Przygotować farsz: twaróg wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Posmarować nim naleśniki i złożyć je na połowy lub w koperty, wierzchy posypać cukrem pudrem.