Jak dekorować torty?

Upieczone placki należy przeciąć na dwie równe części, w tym celu można użyć nici. Przekrojone krążki ciasta należy pokropić obficie syropem, rumem lub ponczem, a następnie posmarować masą i składać razem, aby spód ciasta stanowił wierzch tortu, a potem wyrównać i  wygładzić.

Boki tortu najlepiej obsypać bardzo drobno rozkruszonymi herbatnikami lub orzechami.

Do obsypywania boków można wykorzystać również kokos, białe lub uprażone płatki migdałów, posiekane migdały, wiórki czekoladowe, croccant. Wierzch tortu udekorować pozostałą masą wyciskaną ze specjalnej szprycy.

Dodatkowymi elementami dekoracji tortu mogą być:

  • orzechy,
  • obrane migdały,
  • różne kolorowe posypki,
  • owoce kandyzowane,
  • kokos,
  • płatki migdałowe,
  • suszone owoce,
  • gotowe ozdoby czekoladowe (listki, kwiatuszki, ziarenka kawowe, literki, posypka),
  • gotowe ozdoby cukrowe (kwiaty, listki),
  • czekoladowe ruloniki (Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej – mały garnek z pokruszoną czekoladą włożyć do większego z gorąca wodą, rozsmarować cieniutko czekoladę na marmurowej deseczce ewentualnie na dużym płaskim talerzu i ostudzić. Jak czekolada zastygnie, zdzierać ją płaską packą albo tępym nożem, trzymając ją prawie płasko. W ten sposób powstają ruloniki.),
  • małe bezy,
  • świeże owoce i galaretki owocowe (W tym przypadku warto skorzystać z metalowych obręczy do tortów, które pozwolą na utrzymanie galaretki na wierzchu. W celu wykonania takiej dekoracji należy założyć obręcz na udekorowany po bokach dowolna posypką tort, ułożyć owoce i zalać je tężejąca galaretką.),
  • polewa lub lukier (Przełożony masą tort połać dowolną polewą lub lukrem.).

dekorowanie-tortow

Oceń

Tagi:

  • jak dekorowac torty

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.